Logo
Klienti a banky

Zelené hypotéky mohou ušetřit tisíce korun. Brzdí je problémy se štítky i přístup ČNB

Foto: ČTK/Profimedia.cz

Když bude mít váš dům nebo byt potvrzení, že je na tom dobře z hlediska životního prostředí a neprodukuje moc uhlíkové stopy, můžete už dnes ušetřit i tisícovky ročně na splátkách hypotéky. Dostat zelenou hypotéku nicméně může být složitější, protože potřebujete získat průkaz energetické náročnosti, což není jednoduché. A mohla by být ještě výhodnější, kdyby je Česká národní banka podporovala tak jako třeba centrální banka v Maďarsku.

I do Česka přichází éra zelených hypoték. Jejich princip je – velmi zjednodušeně řečeno – takový, že ušetříte, pokud máte byt či dům, který je ekologický, respektive za sebou nezanechává velkou uhlíkovou stopu. 

Hypotéky na udržitelné bydlení nejčastěji znamenají slevu 0,1 či 0,2 procentního bodu na úrocích, někdy i na poplatcích či jiných produktech banky. Co to může znamenat na konkrétních splátkách úvěru? Průměrná hypotéka je dnes zhruba 3,5 milionu korun, při splatnosti třicet let a úrokové sazbě 5,19 procenta dělá splátka 19 197 korun měsíčně. S dobrým energetickým průkazem – podle kterého se hodnotí, zda a na jakou slevu má plátce hypotéky nárok (o čemž ještě bude řeč) – může klient dosáhnout na sazbu 4,99 procenta, což znamená splátku 18 767 korun. „Celková úspora je tak 5 160 korun ročně na splátkách,“ vypočítává hypoteční makléř Tomáš Rusňák.

Přesná čísla se liší podle toho, o jakou banku jde.

Například u ČSOB získává klient při sjednání hypotéky na energeticky úsporné bydlení slevu 0,2 procentního bodu z úrokové sazby. Klientům banka zároveň nabízí slevu třicet procent na pojištění nemovitosti včetně solárních panelů nebo tepelného čerpadla a třicet procent na zhotovení průkazu energetické náročnosti neboli – jak se nepřesně, ale běžně říká – štítku.

Česká spořitelna vyčísluje úsporu u své zelené hypotéky na 0,1 procentního bodu a slevu na jednorázových vstupních poplatcích až na šestnáct a půl tisíce. Klienti na stránkách banky najdou konkrétní kroky, jak si vylepšit spotřebu energií, a tedy i splátky hypotéky. Jde například o zateplení domu, instalaci fotovoltaiky, chytrých měřičů plynu, tepla, elektřiny, žaluzií a rolet, o dobíjecí stanice na elektromobily či zařízení na zachytávání dešťové a odpadní vody. 

Stejnou úrokovou slevu, tedy 0,1 procentního bodu, nabízejí i další banky jako UniCredit Bank a Raiffeisenbank, která nyní k nabídce přidává desetiprocentní slevu na pojištění nemovitosti u pojišťovny UNIQA.

Přečtěte si také

„Všichni velcí hráči na trhu zelenou hypotéku zvýhodňují. Někde to hraje významnou roli a díky tomu se žadatel dokáže dostat na lepší úrokové sazby a někde jsou k tomu i nižší poplatky,“ potvrzuje hypoteční makléř Rusňák. Zmíněné hypotéky na udržitelné bydlení jsou přitom na českém trhu už několik let, ale teprve v poslední době jejich objem rychle roste. Banky k nim přistupují kvůli obecnému tlaku na snižování uhlíkové stopy a kvůli balíku opatření schválenému na úrovni Evropské unie, tedy i členskými státy včetně Česka.

Podpořte Reportér sdílením článku