Logo
OnlyFans

Miliardový byznys OnlyFans. Nahota, rozšlapané banány a sny o milionech 

Post Image

Miliardový byznys OnlyFans. Nahota, rozšlapané banány a sny o milionech 

Play icon
21 minut

foto: ČTK/Profimedia

Sociální sítě Facebook nebo X (dříve Twitter) zná každý. Stejně tak instagram nebo tiktok. Jak je to s platformou OnlyFans? Přestože pornografie a erotiky je na internetu k dispozici zdarma obrovské množství, OnlyFans – síť s převážně explicitním obsahem, za který se platí – rekordně roste. „Tvůrkyně obsahu“ láká vidina výdělku na platformě, k níž se denně připojí až půl milionu nových uživatelů, ochotných sáhnout do peněženky ještě hlouběji, když jde o nějakou zvláštnost.

Jeden z okřídlených bonmotů zní, že o peníze jde vždy až v první řadě. Další mluví o tom, že sex prodává. V případě sociální sítě OnlyFans (OF) platí oboje doslova. 

Podle zprávy z letošního září si její majitel ukrajinsko-americký podnikatel Leonid Radvinsky vyplatil za loňský rok dividendu ve výši 472 milionů dolarů. Za uplynulé čtyři roky si nechal poslat na účet už víc než miliardu dolarů. Roční tržby přesáhly 1,3 miliardy dolarů, což je nárůst oproti předchozímu období o dvacet procent.

Raketově roste i počet lidí, kteří na této sociální síti nabízejí nějaký obsah – většinou jde o ženy. Aktivních účtů jsou více než čtyři miliony a ještě rychleji přibývá fanoušků, kteří jsou schopni za fotografie, videa a iluzi přátelství platit. Společnost uvedla, že fanouškovských účtů je již více než 305 milionů. Web Statista.com doplňuje, že denně se k OnlyFans připojí až půl milionu nových uživatelů. Většinou jde o muže, což je vzhledem k obsahu, který na OF dominuje, víc než pochopitelné.

„Máme za sebou silný rok. Upevnili jsme své místo jako přední digitální zábavní společnost. Dokázali jsme, že naší široké komunitě autorů dál poskytujeme příležitost, jak zpeněžovat svůj obsah,“ okomentovala loňský rok generální ředitelka Keily Blair. 

„OnlyFans je z mého pohledu hlavně o byznysu. O velmi tvrdém byznysu. Pro holky, které chtějí na OF uspět, je to práce víceméně na plný úvazek, která nemusí vyjít. Ale když se to podaří, můžete si sáhnout na hodně zajímavé peníze,“ dodává k sociální síti „pro dospělé“ Honza, zakladatel jedné z hlavních tuzemských OnlyFans agentur Only100. Příjmení uvádět nechce, prý stačí, když ho znají lidé v jeho komunitě.

Přečtěte si také

Covidový boom

Síť OnlyFans vznikla v Londýně v roce 2016. Její zakladatel Tim Stokely plánoval, že bude k dispozici především pro umělce a influencery, kteří by s její pomocí za měsíční poplatek mohli svým fanouškům prezentovat své výtvory, posílat videa a napřímo s nimi komunikovat. Nebylo to nic výjimečného, podobných sítí už v té době existovala řada. OnlyFans však měla oproti nim volnější pravidla…

„V určitou dobu šlo o jedinou síť, která umožňovala tvůrcům nahrávat také obsah pro dospělé – což bylo ve srovnání s existujícími platformami jako Patreon, Twitch nebo YouTube naprosto jedinečné,“ říká Michaela Šaradín Lebedíková z Katedry mediálních studií a žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě.

Podpořte Reportér sdílením článku