Logo
Gastronomický příběh

A meruňková by nebyla? Bývalá školní kuchařka rozjela výrobu oceňovaných hořčic  

Post Image

A meruňková by nebyla? Bývalá školní kuchařka rozjela výrobu oceňovaných hořčic  

Play icon
17 minut

Foto: Foodpioneer – Anna Grosmanová ve spolupráci s Regionální potravinou

Tento příběh nepojednává jen o jídle, ale taky o odvaze a velké inspiraci. Příběh o ženě, která se „na stará kolena“ rozhodla změnit svůj život a začala s podnikáním. Alena Partyková z Morkůvek na Břeclavsku se vyučila kuchařkou. Třicet let vařila, kde se dalo, střídala školní jídelny a restaurace. V 54 letech se ale rozhodla pro změnu. Dnes vyrábí patnáct druhů hořčic. Její speciální hořčice s medovou příchutí byla oceněna značkou Regionální potravina 2023 Jihomoravského kraje.

Byl rok 2015 a v Morkůvkách se zrovna konal místní festival pálivých papriček a pokrmů z nich. Pro Alenu Partykovou, která v té době pracovala ve školní kuchyni, to byl zlomový okamžik. „Kluci za mnou přišli a říkají: ‚Teto, ty všechno možné zavařuješ, přijď a něco vezmi. Ochutnáme.‘“ Kromě zavařenin vzala taky hořčice, tři druhy, které si vyráběla už tehdy jen tak pro sebe. Zákazníci si je ale chtěli koupit, to Alena nečekala. „Vždyť jsem je neměla na prodej,“ vzpomíná.

Tehdy Alena neprožívala zrovna jednoduché období. V práci ji to nebavilo, v domě zůstala sama, děti dospěly. „Neměla jsem žádnou jiskru do života. Tak co kdybych se zkusila živit výrobou hořčic, jelo mi pořád v hlavě. Neviděla jsem v tom nápadu ani tolik peníze, jako spíš spokojenost. Protože vaření je můj koníček, baví mě vymýšlet recepty,“ říká Alena Partyková. A tak se dostala i k hořčicím. 

Přečtěte si také

Na začátek dvě kila   

Sedla si k internetu a do vyhledávače napsala – jak začít podnikat. „Dozvěděla jsem se, ať si napíšu na papír, jestli podnikat, či nikoliv, prostě ano, nebo ne,“ vzpomíná Alena pobaveně. Ne nakonec mezi odpověďmi převažovalo. „Neměla jsem ani počáteční kapitál, ani někoho, kdo by mě třeba jen na začátku finančně podpořil. A tak jsem začala,“ směje se. 

To byl konec září. Sedmého listopadu už posuzovali hygienici, jestli se u Aleny v domě může zřídit dílna s potravinářskou výrobou. „Bylo to dost šílené. Všechno jsem si hned začala zjišťovat, úřední kolečka nebrala konce a to, co jedni schválili, druzí nepovolili. Nakonec ale moje dvorní kuchyně v domě po mých rodičích prošla.“

Podpořte Reportér sdílením článku