Logo

Hlavní město ledních medvědů a 40 psů do spřežení. Výprava do Arktidy v čase globálního oteplení

Post Image

Hlavní město ledních medvědů a 40 psů do spřežení. Výprava do Arktidy v čase globálního oteplení

Play icon
12 minut

foto: Jana Ašenbrennerová

Polární medvědi bojující s klimatickou změnou, majitel psích spřežení, vědecké centrum, severské lesy i sníh a led. To všechno se nachází u města Churchill, ležícího na severu Kanady, kde stejnojmenná řeka ústí do Hudsonova zálivu. V místní přírodě se projevuje klimatická změna, pořád ale – jak říká jeden místní – „je to tady naprostá perla“.

Medvěd!!! – vykřikne nadšeně studentka z expedice National Geographic, přilepená k oknu terénního autobusu.

Průvodkyně a řidička Rhonda ochotně brzdí autobus. Až tak, že setrvačnost vrátí do svých sedadel ty, kdo se postavili, aby lépe viděli. Popojede trochu blíže ke křoví, odkud vykukuje hlava bílého medvíděte s tlamou od krve. Pak Rhonda otevře dveře a se svým hrubým, hlubokým hlasem rádoby potichu zavelí: „Držte se u autobusu!“

Studenti vyskáčou nebojácně ven a část se jich přesune na střechu vozidla, aby tak mohli obdivovat a co nejlépe fotit moment, který jim ten den ukázala arktická příroda. Sledují medvědici, která se se svým mládětem dělí o svačinu, divokou husu. „Pro ledního medvěda je jedna husa jako pro nás pytlík chipsů,“ vysvětluje pobaveně Rhonda.

Přečtěte si také

Medvědi

Město Churchill je známé jako hlavní město ledních medvědů. Nachází se na jižním okraji kanadské Arktidy podél pobřeží Hudsonova zálivu. Setkávají se zde tři oblasti, odborně řečeno biomy – arktické moře, arktická tundra a boreální les, ve kterém roste přes 500 druhů rostlin. Dají se v něm spatřit lišky polární, sobi, sovice sněžní, tuleni a v jarním období také arktičtí stěhovaví ptáci. A do ústí řeky Churchill připlouvají ze severu každé léto tisíce běluh, bílých kytovců z polárních moří.

Churchill býval tradičním místem setkávání různých domorodých kultur. Dnes zde žije méně než 1 000 obyvatel a město je dostupné pouze letecky. „Jsme odlehlá komunita a nemáme prakticky žádné zdroje, jsme závislí na cestovním ruchu. Ten je pro nás ekonomickou příležitostí a umožňuje nám žít spokojený život, to vše díky naší divoké přírodě a zvěři,“ vysvětluje dvaatřicetiletý Remi Allen, který pracuje v rodinném podniku cestovního ruchu ve městě, kde strávil většinu svého života. „Vyrůstat v Churchillu znamenalo bezkonkurenční svobodu, ale medvědi byli rozhodně velká věc – nesměli jsme si kvůli nim hrát na skalách,“ vzpomíná Allen.

Podpořte Reportér sdílením článku