Logo

Boj o procenta pro volby 2025 právě začal. Sežereme se přitom navzájem?

Post Image

Boj o procenta pro volby 2025 právě začal. Sežereme se přitom navzájem?

Play icon
3 minuty

kresba: Miroslav Kemel

„V českých volbách docela spolehlivě platí, že to většinou dopadne trochu jinak, než jak se rok před volbami zdá,“ píše šéfredaktor v editorialu říjnového vydání magazínu Reportér.

Příští rok na podzim se dočkám malého jubilea, půjdu už podesáté v životě k parlamentním volbám. 

V roce 1990 jsem ještě nesplňoval podmínku plnoletosti, takže má voličská kariéra začala v červnu 1992. Napoprvé jsem šel hlasovat s nadšením, „moje“ ODA sice neuspěla ve volbách do Federálního shromáždění, ale dostala se do republikového parlamentu – České národní rady (ČNR) – a celkem úspěšně se pak podílela i na vládě.

Mimochodem, volby do ČNR 1992, to byl úplný poklad pro statistiku bizarních výsledků: šest stran skončilo v rozmezí jediného procenta, získaly mezi 5,87 a 6,53 procenta hlasů. Půlku z nich si už nikdo nepamatuje, ale lidovci a sociální demokraté jsou tu s námi až dodnes. A už v roce 1990 jsme měli zase opačný případ. Nad pět procent se dostaly jen čtyři subjekty a hned tři skončily kousek pod, navíc s prakticky stejnými výsledky (dvakrát 4,11 a jednou 4,10 procenta).

Obě tyto situace se pak opakovaly. V roce 2017 prošlo do sněmovny devět stran a pět z nich se seřadilo mezi pěti a osmi procenty. Posledně zase hned dvě strany, Přísaha a ČSSD, těsně propadly se skoro stejnými výsledky. 

I příští rok mohou být malé rozdíly důležité. Očekávaný nebo obávaný (dosaďte si podle nátury) návrat Andreje Babiše k moci může potvrdit či zhatit právě to, kdo skončí těsně nad a pod hranicí pěti procent. Tahle přetahovaná o každých pár hlasů právě začala. Co všechno ji může ovlivnit, popisujeme v jednom z velkých článků tohoto čísla.

Přečtěte si také

Zároveň v českých volbách docela spolehlivě platí, že to většinou dopadne trochu jinak, než jak se rok před volbami zdá. O nepříjemném překvapení může vyprávět třeba Jiří Paroubek, nečekaným úspěchem mohli být zaskočeni například Vladimír Špidla nebo minule Petr Fiala. Takže celý rok až do voleb je určitě ještě o co hrát.

Když vidíme, jaké emoce zavládly na politické scéně už teď po krajských a senátních volbách, můžeme si rovnou říct, že to bude pořádně divoká hra. Doufejme, že se toho hlasování příští rok na podzim dožijeme, aniž bychom se všichni se všemi nesmiřitelně rozhádali až za hrob. Protože i po volbách tady budeme muset spolu dál žít…

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji vám krásné podzimní dny, hodně klidu, spoustu dobré nálady a příjemné čtení. 

Podpořte Reportér sdílením článku