Logo
Příběhy našich sousedů

Dvojí emigrace: Od tanků v ČSSR k tankům v Chile a zpět

Post Image

Dvojí emigrace: Od tanků v ČSSR k tankům v Chile a zpět

Play icon
7 minut

foto: Antonín Chládek

Neskrývá, že za jeho emigrací nebyly ani tak politické důvody, jako spíš touha po dobrodružství. Necelý měsíc po sovětské invazi – to mu bylo devatenáct – odjel Antonín Chládek vlakem do Vídně, odtud odletěl v prosinci 1968 do Chile. Naučil se španělsky, začal pracovat v bakteriologickém ústavu, oženil se se sochařkou Yvonne, narodilo se jim dítě. Pak přišel vojenský puč. Rozhodli se utéct ze země zmítané násilím… do komunistického Československa.

Jeho otec pracoval v drogerii. „Začínal jako soukromník, po válce jej ustanovili národním správcem obchodu, který před odsunem patřil Němcům. Potom se stal vedoucím prodejny podniku Chemodroga,“ vypráví syn Antonín. 

Spíš z rodinné setrvačnosti se přihlásil na chemickou průmyslovku v domovském Ústí nad Labem. „Což byl omyl, vůbec mě to nebavilo,“ svěřil se předloni studentům zlínské školy Creative Hill College.

Po maturitě nastoupil do podniku Chemopharma, kde se vyráběly náplasti či léky pro domácí zvířata. „Tehdy jsem se měnil z kavárenského povaleče v nadšeného botanika, s kamarádem jsme lezli po kopcích Českého středohoří,“ vzpomíná.

Když v srpnu 1968 přijely okupační tanky, bylo mu devatenáct. O měsíc později se rozhodl emigrovat. „Musím upřímně říct, že to nebylo z politického naštvání. V mém případě to byla ze všeho nejvíc touha po dobrodružství.“ 

Přečtěte si také

Pět dní ve vazbě

Na rakouském velvyslanectví v Praze vystál frontu na vízum a v bance vyměnil úspory v korunách za sedmdesát šilinků. 

Sedmnáctého října nastoupil do vlaku Vindobona směr Vídeň. Po příjezdu do města ho zatkli. Úřední důvod: potulka.

„Neměl jsem u sebe  – až na těch pár drobných – žádné peníze. Tak mě šoupli na pět dní do basy, pak mě s dalšími podobnými týpky odvezli do Traiskirchenu.“

Podpořte Reportér sdílením článku