Logo

Trump versus Harrisová. Koho byste volili a proč?

foto: PublicDomainPictures / Pixabay

Zajímavé české osobnosti odpovídají na otázku, koho by volily v letošních amerických volbách a jaké důvody by pro ně byly důležité.


Otakar „Marpo“ Petřina

  • Hudebník, USA navštívil zhruba čtyřicetkrát, poslední dobou tam nahrává své desky.

Kdybych musel, byl by to Trump

Kdybych musel, volil bych Trumpa. Harrisová sice říká, co všechno změní, ale „she is in the office“ a měnit už mohla. Na můj vkus je v současné Americe všechno buď extrémně doleva, nebo naopak doprava, ale kam to v posledních letech dopracovali levicoví demokraté například v Kalifornii, mi připadá šílené. Hlavně v demokratických státech vznikl obrovský drogový problém, je v nich bezdomovecká krize.

Zmíním jeden konkrétní případ toho, co považuju za průser: krádež zboží do hodnoty tisíce dolarů je považována pouze za přestupek, a tak lidi třeba právě v Kalifornii ve velkém nabíhají do krámů a vykrádají je… Běžní Američané si stěžují na čím dál vyšší ceny, například benzinu, a problémy s migranty na hranicích jsou taky vážné.


Julius Lukeš

  • Parazitolog, člen Národní akademie věd Spojených států.

Ač pravicový, volil bych Harrisovou

Ačkoliv jsem zaměřený spíše pravicově, volil bych Harrisovou. Teď v září jsem v USA osobně se zájmem pozoroval, jak je tam společnost v názoru na oba kandidáty polarizovaná. Trump nebyl dle mého názoru katastrofální prezident, ale v mezičase se radikalizoval – zejména ohledně svých „nepřátel“ – a ukázal, že dovede a chce zneužívat svoji moc.

Harrisová je stále trochu neznámá, ale ve vzájemné debatě si podle mého vedla výborně (mimochodem, Trump debatu označil ze své strany za nejlepší a zároveň oznámil, že další už nepřijme, což říká mnohé). Pro případný úspěch se ale musí ještě jasněji profilovat a oslovit co nejvíc lidí. Z hlediska Česka je taky vhodnější kandidátkou, protože je směrem k Putinovi předvídatelná a s Evropou chce držet vztah na současné výborné úrovni, zatímco Trump dovede občas i v tomto směru vystrašit.


Julie Urbišová

  • Novinářka, od roku 2007 žije v New Orleans. Je autorkou podcastu Doma ve Státech a dokumentaristkou Paměti národa v USA.

Volím Harrisovou 

Budou to mé první americké volby, ve kterých mohu volit. Jednoznačně dám hlas Kamale Harrisové.

Nedávno mi jeden český známý poslal video o tom, že Donald Trump přece není zas tak zlý pro Ameriku a že chce jen chránit staré dobré časy, chce chránit Američany před vším tím rozlézajícím se levičáctvím a společnými záchody. Pro mě je Donald Trump hrozbou demokracie, nejen té americké, ale celosvětové. Po minulých volbách ukázal, jak těžké pro něj bylo respektovat výsledky voleb a předat úřad. Obsazení a drancování Kapitolu jeho příznivci byly jedním z nejstrašidelnějších momentů mého života v USA.

Neříkám, že má Kamala recept na vše, pro mě je ale reprezentantkou Ameriky, jakou znám a ctím já osobně. Takové Ameriky, kde je místo pro všechny lidi, ať jsou jakékoliv národnosti, vyznání, nebo sexuální orientace.


Alexandr Vondra

  • Poslanec Evropského parlamentu, někdejší disident byl čtyři roky velvyslancem v USA.

Tři plusy pro Trumpa

Naštěstí nejsem Američan, takže volit nemusím. Výběr je těžký. Donald Trump je někdy nesnesitelně nafoukaný a arogantní, ale stále si myslím, že je to pro USA i svět v dnešním stavu lepší volba než Kamala Harrisová. Takže kdybych byl Američan, asi bych volil Trumpa.

Zaprvé: Trump je autentický pravičák, Harrisová je strašně nalevo.

Zadruhé: Trump bude obklopen profesionály, Harrisová – obávám se – naivními aktivisty.

A zatřetí, což z hlediska našeho zájmu považuji za klíčové, bude Trump v zahraniční politice u našich protivníků budit díky své nečitelnosti respekt, zatímco Harrisová bude pokračovat ve vytváření obrazu nerozhodné Ameriky, které se pak v Moskvě, Pekingu, Dillí i jinde málem vysmívají.

Ať to dopadne jakkoli, je v našem zájmu udržovat vztahy s USA pevné a bohaté.


Marcel Sauer

  • Diplomat, autor, právě mu vyšla kniha „Řím: A všude na dosah je krása“

Politika versus narcistní impulsy

Amerika je dnes hodně jiná, než ji pamatuji na přelomu tisíciletí, kdy jsem tam strávil šest let. Je rozdělená? Spíš došlo ke zmatení jazyků. Vládne neporozumění, mizí schopnost naslouchat. Jedni nechápou, co říkají druzí, nevnímají, co je k jejich prospěchu, přecházejí lež, přehlížejí podvody. I když třeba hrozí omezení lidské důstojnosti v podobě odpírání zdravotního pojištění těm, kteří jsou choří, tak jak to bylo ještě před pár lety. Ani ti, kterých se to týká, často nerozumí. Byla snad otřesena sjednocující víra v to, že právě Amerika je tou nejlepší zemí na světě?

Na výběr je mezi politikou a něčím, co překonává i velmi široké hřiště populismu. Možná je to narcistní impulsismus. Obludnost, kterou přesto tolik lidí fascinovaně sleduje. Někdo vnímá sobectví jako projev síly; někomu nevadí, když lidé lžou; pro někoho je lež silou. Někdo upřednostňuje odraz světa v zakřiveném zrcadle. Někdo chce být klamán.


Filip Smola

  • Do loňska reprezentant v baseballu, studoval v USA. Nyní dělá auditora v Dubaji.

Vyhraje menší zlo

Je pro mě těžké pochopit, že v tak vyspělé zemi s více než 330 miliony obyvatel není možné najít lepší kandidáty, než jsou Donald Trump s Kamalou Harrisovou.

Kdybych v této situaci musel, přikloním se spíše k Trumpovi. Demokratickou kandidátku Harrisovou sice v mnoha ohledech oceňuju, líbí se mi zejména její postoj k federálnímu povolení potratů nebo pozitivní vztahu k Evropské unii, ale přesto se (na základě osobních zkušeností z USA během studia) více ztotožňuju s republikánským kandidátem a jeho důrazem na posílení hranic nebo na zvýšenou podporu složkám typu policie, hasičů a zdravotníků. Navíc věřím tomu, že by Trump v roli prezidenta zabránil některým zbytečným válkám, které nyní ve světě probíhají.

V Kamale Harrisové se zatím spousta Američanů nevyzná, při mediálních debatách je spíše zdrženlivá. Řekl bych, že v klíčových „swing states“ se voliči nakonec přikloní k menšímu zlu, které už dobře znají, a díky tomu se těsným vítězem ve volbách stane Donald Trump.


Podpořte Reportér sdílením článku