Logo

Placení náramkem? Kadeřnice si myslela, že jsem terminál začaroval, říká bankéř

9. října 2024

foto: Vojtěch Vlk

Časy, kdy člověk musel kvůli placení vyndávat peněženku, jsou pochopitelně dávno pryč. Vývoj jde, zvlášť v posledních letech, velmi rychle dopředu, lidé k placení běžně používají telefony i chytré hodinky, prosazuje se i prsten. Nyní je tu další novinka, mBank přichází spolu s Mastercard a Niceboy s designovým platebním náramkem. „Chtěli jsme přinést něco opravdu exkluzivního,“ říká Martin Podolák, zástupce generálního ředitele české mBank pro oblast produktového a segmentového managementu.

Proč právě náramky? Nestačí hodinky a prsteny?

Souvisí to s tím, že mBank je dlouhodobě lídrem v platební oblasti. Přicházeli jsme se spoustou inovací – a náramek pro nás byl dalším krokem. Před lety jsme začínali s účtem za nula, byli jsme součástí první vlny zavádění Google Pay a Apple Pay. Byli jsme taky první, kdo zvirtualizoval platební karty, a letos v červnu jsme na český trh uvedli platební prsteny. Náramek tenhle set krásně doplňuje, přináší něco jiného.

Co konkrétně?

Ne vždycky se hodí mít na sobě chytré hodinky, třeba když jdete do divadla. A zároveň ne každý holduje prstenům. Náramek má výhodu mimo jiné v tom, že jde lépe nakombinovat s tím, co máte na sobě.

Nejdou ty inovace moc rychle po sobě? Stíhají se v nich klienti orientovat?

Můžeme se bavit o tom, proč prsteny a náramky nepřišly najednou, ale fakt je, že celý svět zrychluje. Prsteny i náramky jsou unikátní, pokrývají jiné potřeby a situace klienta. Prsten můžete mít, když sportujete, ovšem náramek splňuje i estetickou potřebu. Vznikl ve spolupráci s dynamickou českou značkou Furiosa, jejíž mladí designéři přinesli něco navíc.

Jaká byla spolupráce s Furiosou?

Spolu s naším dalším partnerem, společností Niceboy, jsme náramkům chtěli vdechnout něco exkluzivního. Nechtěli jsme jen gumový pásek, který si omotáte kolem ruky a uvnitř kterého bude čip. Chtěli jsme přinést něco speciálního. Myslím, že se to povedlo – právě i díky kreativním lidem z Furiosy, kteří do náramků vnesli české nápady, české prvky a český design.

Praktická otázka: co když klient náramek jednoduše ztratí? Jak je zajištěna bezpečnost?

Náramek funguje skrz platební čip, který pracuje stejně jako bezkontaktní karta. Přiložíte k terminálu, zaplatíte, a pokud je částka vyšší než 500 korun, zadáte PIN. Pokud náramek ztratíte, v mobilní aplikaci ho zablokujete. Může to být i dočasně, pokud víte, že jste ho jen někam založili. Jakmile náramek najdete, jedním klikem ho zase aktivujete. Nebo můžete kartu z náramku úplně vymazat.

Přečtěte si také

Pán s prstýnkem

V čem je náramek přelomový?

Technologie bezkontaktního placení existuje už nějakou dobu, ale s náramkem se dostanete do jiných dimenzí než s plastovou kreditní kartou. Velkou výhodou je například voděodolnost a náramek ani prsten nemusíte nabíjet, což je pro klienty velký „game changer“, když si pomůžu módním výrazem z angličtiny.

Takže revoluční věc?

Technologie pasivního čipu poháněného magnetickým polem z platebního terminálu umožňuje velkou flexibilitu. Můžete být třeba na pláži nebo někde, kde není mobilní signál, přesto můžete v pohodě platit a nemusíte se o nic starat. Tohle se lidem, se kterými se o našich nových technologiích bavím, hodně líbí.

Podpořte Reportér sdílením článku