Logo

Špičkové menu za dostupné ceny. Začíná podzimní Restaurant Week a poprvé je i v Brně

1. října 2024

foto: River's smokelab

Dát si ve známé fine diningové restauraci tříchodové menu za 790 korun nebo objevovat zcela nové neznámé chutě za 490 korun? To umožňuje festival Restaurant Week, jehož podzimní kolo začíná 2. října a potrvá až do 27. října. A letos poprvé se uskuteční kromě Prahy i v Brně.

I letos na podzim mohou v rámci festivalu účastníci ochutnat výjimečnou kuchyni legendárních podniků. Pro představu – hotelová restaurace Alcron Restaurant, která získala titul nejoblíbenější restaurace v letošním jarním kole Restaurant Weeku, svým podzimním hostům jako hlavní chod nabízí buď gratinovaný topinambur, grilovaný divoký květák, nakládaný topinambur, pyré z karamelizované cibule, chipsy z topinamburu se zeleninovým demi-glace, nebo hovězí loupanou plec, celerové pyré s kardamomem, růžičkovou kapustu, nakládanou ředkev a omáčku ze zeleného pepře. Celkový vítěz jarního kola festivalu, restaurace Apelace 21, má jako masovou variantu hlavního chodu steak z vyzrálé vepřové plumy, smaženou bramborovou terinu, lanýžovou emulzi, křenovou omáčkou a nakládané houby.

Nově se pak mezi fine diningovými podniky objevuje Dejvická 34, která se pyšní michelinským Bib Gourmand a o které se mezi gurmety hodně mluví. Šéfkuchař Tomáš Černý se zaměřuje na jednoduchá a kvalitní jídla inspirovaná středomořskou kuchyní. A hosté si zde v rámci festivalu mohou pochutnat např. na dezertu, kterým je čokoládové crème brulée s kokosovou šlehačkou a jedlým 22 karátovým zlatem. Zajímavé menu najdete i v River Smokes Club, kde můžete ochutnat pokrmy připravené metodou uzení, což dodává jejich chuti výraznou hloubku.

Přečtěte si také


Cestování na talíři

„Prostřednictvím našich restaurací se můžete podívat po celém světě. Itálii reprezentují například pobočky La Bottega, do Francie se podíváte v Bílé krávě, máme indické, americké i argentinské menu,“ říká Anna Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v Česku od počátku stojí. V nabídce je i celá řada dalších etnických restaurací, v nichž můžete ochutnat třeba ukrajinské, japonské, vietnamské, gruzínské nebo halal jídlo.

A letos poprvé se k festivalu připojí Brno, kde je mnoho skvělých podniků. Navštívit můžete například mongolskou restauraci Arslan Buuz nebo mexickou Hermanos.

Přečtěte si také

Stačí pár kliků

Podzimní festival přináší i novinku – restaurace, které jsou na webu označené hvězdičkou (jako premium), nabízejí menu zahrnující rovnou čtyři chody. „Hosté, kteří si vyberou tuto nabídku, dostávají za stejnou cenu přidanou hodnotu v podobě amouse bouche. Tato exkluzivní možnost umožňuje návštěvníkům festivalu zažít ještě bohatší gastronomický zážitek a objevit nové chutě i dovednosti šéfkuchařů, kteří své umění povýšili na prémiovou úroveň,” popisuje Anna Grosmanová.

A jak se do vybraných restaurací dostat? Na webu Restaurant Week si vyberete restauraci, datum a čas, kdy ji chcete navštívit, počet osob, menu a zaplatíte. Pak už stačí přijít v tu správnou hodinu a den a vychutnat si kulinářský zážitek, k němuž navíc zdarma dostanete i koktejlový nápoj. Menu se nabízejí ve dvou cenových hladinách – ve fine diningových podnicích za 790 Kč, v těch ostatních za 490 Kč. Součástí menu je vždy předkrm, hlavní chod a dezert, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi.

Podpořte Reportér sdílením článku