Jsem vděčná za to, že rozvod neznamenal konec naší kapely, říká Bára Ungerová ze skupiny DVA

20. září 2024

Post Image

Jsem vděčná za to, že rozvod neznamenal konec naší kapely, říká Bára Ungerová ze skupiny DVA

Play icon
72 minut

foto: Natalie Kratochvile

Ještě v polovině minulé dekády jelo hudební duo DVA dlouhé světové turné, ale potom se začalo vytrácet. Vystupovalo sporadicky, nevydávalo desky, nikdo netušil, jestli a jak se vrátí. Ani oni dva to nevěděli, ale teď jsou zpět ve velkém stylu.

Honza Kratochvíl s Bárou Ungerovou vydávají po deseti letech ticha své čtvrté, vynikající, radostné album jménem Piri Piri.

„V tom mezidobí se toho spousta změnilo,“ vypráví v dalším díle podcastu Host Reportéra zpěvačka Bára Ungerová. „Dnes už si neumím představit, že bychom zase koncertovali dlouhé měsíce po celém světě, ale klidně bych brala nějaké menší turné například po Americe. Představuju si to samozřejmě tak, že bychom si na tu šňůru vzali s Honzou taky svoje rodiny a pojali to hlavně jako výlet…“

Bára je v podcastu nečekaně otevřená. Vypráví mimo jiné o zvláštní situaci, která by většinu jiných kapel zničila, ale DVA ji před deseti lety přežili. Bára s Honzou byli manželé a právě tehdy se rozváděli. Po celou dobu ale zůstali přáteli a na hudební tvorbu neměl rozpad vztahu vliv.

„Občas si s Honzou Kratochvílem říkáme, jaké bylo štěstí, že jsme spolu neměli skutečné děti, ale zároveň jsme jedno dítě měli a máme – totiž tuhle naši kapelu.“

V podcastu Bára mimo jiné vypráví i o tom, že na deskách nebo koncertech nejsou finančně závislí, protože je živí skládání hudby do vyhlášených her studia Amanita Design – podíleli se například na titulech Botanicula, Chuchel nebo Happy Game.

Díky světovému úspěchu hry Botanicula si Bára kdysi vydělala na vysněný venkovský dům kousek od Poličky. Tam žije s jiným muzikantem Honzou, totiž Honzou Ungerem (šéfem kapely Zrní), a s jejich dvěma syny, kteří chodí do první a druhé třídy.

Přečtěte si také

„Dokud byli kluci malincí, opravdu jsem pochybovala, jestli se má smysl na pódia vracet, každý z občasných koncertů pro mě znamenal nervy několik týdnů dopředu. Ale teď už tu chuť zase mám. Zbavili jsme se pár starých hitů, abychom nerecyklovali sebe samotné, na každém dalším koncertě v posledních letech přidali jednu úplně novou písničku, a takhle přirozeně vznikla deska Piri Piri.“

Teď kapela vyráží na česko-slovenské turné, jehož součástí jsou křty 16. října v pražském Paláci Akropolis, 23. října v brněnském Kabinetu MÚZ a 24. října v Pardubicích.

Podpořte Reportér sdílením článku