Trump je charismatický. Ať už si o něm a jeho politice myslíme cokoliv

20. září 2024

foto: Marek Knittl

Ještě jí nebylo třicet, ale už je editorkou jednoho z nejprestižnějších amerických časopisů, týdeníku The New Yorker. Absolventka Yaleovy univerzity Tyler Fogatt v rozhovoru vysvětluje, v čem se Kamala Harris jakožto prezidentská kandidátka liší od Hillary Clinton, proč i Trumpův odpůrce musí uznat, že je kandidát republikánů charismatický, nebo jak to udělat, aby si člověk v době sociálních sítí otevřel papírový časopis a přečetl si článek o šestnácti stranách.

Řekněte, zažila jste během své novinářské dráhy podobně zběsilé období, jaké v americké politice sledujeme posledních pár měsíců? Pokus o atentát na Donalda Trumpa, odstoupení Joea Bidena z boje o Bílý dům, nástup Kamaly Harris…

Nezažila. Do New Yorkeru jsem nastoupila v roce 2017, v době, kdy si média ještě zvykala na fakt, že prezidentem je Donald Trump. Víte, on to byl tehdy vážně docela šok, řada novinářů měla v roce 2016 téměř za hotovou věc, že prezidentkou bude Hillary Clinton. Trumpovo zvolení považovali naopak za nemožné. Zrovna New Yorker, myslím, tenkrát žádné predikce nedělal, ale i tak to potom bylo v redakci dost šílené období, jedna událost stíhala druhou. Nicméně s tím, co se děje teď, se to srovnat nedá.

Je něco, co vás na vývoji posledních událostí vyloženě překvapilo?

Asi právě to tempo. Pamatujete ještě předvolební debatu mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem z konce června? Všichni, úplně všichni pak o ní mluvili, intenzivně se řešilo, zda Biden (který v debatě předvedl extrémně slabý výkon – pozn. red.) odstoupí z voleb. Načež se, v půlce července, odehrál pokus o atentát na Trumpa. V tu chvíli se zdálo jasné, že Trump díky tomu vyhraje volby. Hotovo, tečka, debata s Bidenem najednou nikoho nezajímala. Načež Biden odstoupil – a dynamika se zase změnila, atentát jako by nebyl.

Zastavme se nejdřív právě u Joea Bidena. Měl z boje o Bílý dům odejít dřív, než to udělal?

Víte, jeho věk se řešil už v kampani v roce 2020. Když pak Biden vyhrál, pronesl několik výroků, které jako by implikovaly, že bude prezidentem jednoho mandátu. Čili když potom ohlásil, že bude usilovat o znovuzvolení, byla jsem překvapená. Nicméně co se týče vývoje po té nešťastné debatě s Trumpem… Ano, Bidenovi to rozhodnutí dle mého názoru trvalo trochu moc dlouho, na druhou stranu bych mu to neměla za zlé. Je to velký krok a on byl pod obrovským tlakem.

Co nakonec rozhodlo? Nebo kdo?

Myslím, že rozhodující roli sehráli vlivní demokraté, lidé jako Nancy Pelosi, bývalá šéfka Sněmovny reprezentantů, nebo Chuck Schumer, šéf demokratické většiny v Senátu. To oni ho nejspíš přiměli odstoupit.

Přečtěte si také

Nešťastné interview

Načež se kandidátkou demokratů pro listopadové volby stala Kamala Harris, nynější viceprezidentka. Musím říct, že pro nás Evropany byla až dosud poněkud neviditelná. Jak ji vnímají Američané?

Podpořte Reportér sdílením článku