Jak zacházet s masem, aby bylo bezpečné? Mýt ho před vařením je chyba, říká odbornice
17. září 2024
17. září 2024
Oplachujete doma před vařením maso? Kolik používáte kuchyňských prkének? A co všechno vyhazujete? „Bezpečnost potravin je vděčné téma. Nejen v Česku koluje spousta mýtů, které se snažíme uvádět na pravou míru,“ říká Jitka Götzová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin na ministerstvu zemědělství.
Léto je rizikovější pro jakoukoliv úpravu potravin, především právě grilováním. Platí jednoduchá rovnice: čím víc vody potravina obsahuje, tím rychleji se kazí. Nejrychleji se kazí ovoce, zelenina, maso nebo mléčné výrobky.
Pečivo, těstoviny, rýže, ocet… V létě ovšem většinou konzumujeme věci, které v sobě mají hodně vody, protože je horko a často potřebujeme dohnat pitný režim. Jíme saláty, ovoce, zmrzlinu – a taky, jak jste sám zmínil, hodně grilujeme. To je obzvlášť riziková záležitost.
Začíná to už u přesunu masa z obchodu domů. Udržíme všichni teplotu, která je v chladicím boxu?
Když potravinu nesete nebo vezete z obchoďáku, prochází teplotním šokem a může dojít k procesu kažení. Nedá se říct, jaká délka převozu je bezpečná, i během půlhodiny může dojít k pomnožení bakterií. A například chlebíčky by se v pokojové teplotě neměly držet déle než dvě hodiny.
Bezpečnost potravin je téma, o kterém mluvíme a jež medializujeme už přes dvacet let, začínáme už od nejmenších. Třeba pro děti ze školek máme písničku o mytí rukou před jídlem. A pro dospělé? Snažíme se spotřebitele soustavně edukovat, ale je to téma, které se musí pořád připomínat.
Přesně tak. Jsem v oboru jednadvacet let a dost lidí pořád netuší, že mají doma mít víc prkének. Jedno na maso a druhé na zeleninu s tím, že se musí pečlivě umývat. A hlavně mezi starší populací se pořád drží zvyk, že se maso z obchodu před použitím myje.
Je to dost nehygienické. Zpracované maso, které si koupíte, už není potřeba omývat. Když doma vezmete například kuře a opláchnete ho, bakterie z masa, které nám můžou ublížit, se rozstříknou po dřezu a okolí. A často se to pak ještě utře hadříkem nebo houbičkou. Tohle je něco, co rozhodně nedoporučuji.
I kolegové v zahraničí opakovaně dělali kampaně typu neumývejte kuře. Drůbeží maso je nejrizikovější, můžou na něm být bakterie salmonely nebo Escherichia coli, které jsou schopné vyvolávat infekce.
To je vyloženě kontraproduktivní, protože u takového masa potřebujeme, aby bylo suché. Jakmile na povrchu zůstane voda, začne se nám vařit, což u grilování nechceme. Pokud má někdo nutkavou potřebu, že chce maso očistit, stačí z něj papírovou utěrkou vysát vlhkost. Utěrku pak okamžitě vyhoďte, nikde ji nepokládejte.
Bavíme se o rychlých průjmových onemocněních, která jsou způsobena nedostatečnou hygienou v kuchyni. Jsou to nákazy, které proběhnou velmi rychle, člověk si myslí, že to byla střevní chřipka z nějakého běžného venkovního viru. Ve skutečnosti to je problém z kuchyně: můžete třeba nakrájet zeleninu na prkénku, kde jste předtím měli maso. Nebo můžete použít nůž kontaminovaný od masa na zeleninu. I přesto, že to tepelně upravíte, někde se vám už pohybuje bakterie. Často to jsou nenápadné detaily.
Podpořte Reportér sdílením článku
Nejen sportovní novinář a vypravěč příběhů.