Naše víra v Bibiho. Netanjahu není spravedlivý král Izraele, ale prohnaný politik

Post Image

Naše víra v Bibiho. Netanjahu není spravedlivý král Izraele, ale prohnaný politik

Play icon
5 minut

foto: jorono / Pixabay

Velké demonstrace v Izraeli proti Benjaminu „Bibimu“ Netanjahuovi musí zmást jeho české příznivce, kteří se domnívají, že každý jeho kritik je automaticky protiizraelský.

Kritizujete izraelského premiéra Benjamina „Bibiho“ Netanjahua a politiku jeho vlády? Pak jste protiizraelský, ne-li dokonce antisemita. Tuto rovnici lze v českém veřejném prostoru, třeba na sociálních sítích, slyšet relativně často.

Problém však je, že by pak musela být protiizraelská i podstatná část samotného Izraele. Což ukazuje mimo jiné dění posledních týdnů, i když to na mnohé české příznivce Izraele, rozuměj Netanjahua, zjevně nemá žádný hmatatelný dopad.

Přečtěte si také

Vysmívat se rukojmím 

Zkraje září proběhly v Izraeli tři průzkumy veřejného mínění a všechny ukazují na vítězství opozice. Mimochodem, trend je setrvalý a jen podle nemnoha letošních analýz by nynější vládní strany v případných volbách alespoň remizovaly s opozicí. Takřka každý den demonstrují na izraelských ulicích pod židovskými vlajkami odpůrci premiéra, některých demonstrací se účastní stovky tisíc lidí. V jejich jádru jsou rodiny rukojmích, které do Pásma Gazy během teroristického útoku z loňského října unesl palestinský Hamás. Izraelští protestující se na Bibiho zlobí, protože podle jejich názoru z osobních důvodů odmítá příměří, které by uneseným umožnilo návrat. 

Donedávna přitom v Izraeli platilo pravidlo, že se každý Izraelec – živý či mrtvý, voják nebo rukojmí – má vrátit domů. Avšak ministři této vládní koalice, v níž mají významný hlas extremisté, považují jakékoli příměří za prohru, a příbuzným vězňů Hamásu se dokonce vysmívají.

Podpořte Reportér sdílením článku