2 roky ChatGPT

Bere AI lidem práci? Velké firmy jsou opatrné, freelanceři spokojení a zločinci nadšení 

Post Image

Bere AI lidem práci? Velké firmy jsou opatrné, freelanceři spokojení a zločinci nadšení 

Play icon
20 minut

foto: Adobe Firefly

V listopadu uplynou dva roky od představení chatbota ChatGPT 3.5 společnosti OpenAI, jenž do značné míry symbolizuje éru nástupu umělé inteligence. Mnoho prognóz říkalo, že AI připraví o práci množství lidí, částečně se to mělo odehrávat už nyní. Jaká je však realita? Nástup nástrojů umělé inteligence například v oblasti byznysu není zatím zdaleka tak rychlý, jak ještě před rokem mnozí soudili. Což ovšem neznamená, že to tak zůstane.

Dá se odhadnout, jak to bude s umělou inteligencí za deset až patnáct let? Tento text si nedělá ambice na tuto otázku odpovědět. Proč? Ani před třiceti lety, v dobách začátků internetu, nebylo vůbec jasné, do jaké podoby se světová síť vyvine. Mnohé předpovědi se nenaplnily, mnohé věci naopak nebyly představitelné. Připojení pomocí modemů bylo kdysi pomalé, dnes už velká část lidí nedá bez internetu ani ránu a víceméně je díky mobilům neustále online. „V roce 1997 nikdo netušil, jak internet změní svět. S umělou inteligencí je to stejné,“ říká technologický novinář portálu Seznam Zprávy Pavel Kasík.

V případě umělé inteligence se proto v tomto textu zaměřujeme na vybrané, převážně s byznysem spojené oblasti, které generativní AI měla změnit jako první – a v některých případech už změnila, v jiných zatím ne nebo ne tak, jak se čekalo. 

Namístě je zdůraznit slovo generativní, což je oblast, kterou zásadně proměnily právě velké jazykové modely (LLM), jako je třeba ChatGPT – tedy nástroje, které vytvářejí, „generují“ obsah. Aniž si to totiž většinou uvědomujeme, technologie, které by se daly označit za (negenerativní) umělou inteligenci, využíváme už roky: třeba při používání navigace v autech.

Přečtěte si také

40 procent míst?

První zkušenost s nástroji generativní AI před nějakým rokem a půl byla pro mnoho lidí převratná. Třeba chvíle, kdy se poprvé zkusili na něco zeptat chatbota od společnosti OpenAI. Nebo si vygenerovat s pomocí promptu (slovního příkazu, který může obsahovat několik slov, ale klidně i celý odstavec textu) nějaký obrázek.

Mnoho lidí bylo překvapeno, jak dobrý výsledek dostali. Jistě, třeba u prvních verzí generátorů obrazů sice občas neseděl počet prstů a obličeje připomínaly mutanty, ale i tak to bylo neskutečné. Sociální sítě se začaly rychle plnit výtvory umělé inteligence.

Podpořte Reportér sdílením článku