Vesmírný talent

Brigáda snů české studentky: Pro americkou armádu vyvíjí „tajné“ křídlo a touží po práci pro NASA

Post Image

Brigáda snů české studentky: Pro americkou armádu vyvíjí „tajné“ křídlo a touží po práci pro NASA

Play icon
17 minut

foto: Marek Knittl

Měla podané záložní přihlášky na jadernou fyziku a strojní fakultu v Praze, ale nakonec jí vyšel hlavní plán: studium oboru mechanické inženýrství v New Hampshire. Její původní motivací pro studium za oceánem byla možnost pokračovat ve vrcholovém sportu – běžeckém lyžování. Tak ji ale pohltil výzkum a možnost podílet se na projektech na hranici sci-fi, že dnes už má jinou touhu než vyhrát olympiádu: pracovat v NASA a podívat se do vesmíru. S létáním už Viktorie Vágnerová začala.

Neví úplně přesně, k čemu bude sloužit výsledek práce, na které se podílí. „Je to projekt amerického ministerstva obrany, takže toho o moc víc nevědí ani někteří starší kolegové – a já ještě míň, protože jsem zahraniční studentka,“ říká Viktorie Vágnerová. 

Nebylo jí ještě ani jedenadvacet, když od své školy – University of New Hampshire – dostala nabídku na stáž, jaká se neodmítá. 

„Byla jsem až v šoku, k jaké práci mě pustili a s jakými přístroji jsem mohla pracovat,“ přibližuje pozvání k projektu, který se zabývá leteckými inovacemi. „V mém případě šlo o náběžnou stranu křídla. Hledáme tvar, který by nejlépe vyhovoval materiálům, jež se nyní na konstrukci křídel používají, což jsou různé směsi karbonu, hliníku, oceli…,“ přibližuje praxi na univerzitním pracovišti jménem John Olson Advanced Manufacturing Center. 

Může přitom jen odhadovat, jaký bude účel kýženého prototypu. Konstrukční odolnost a spolehlivost, lepší aerodynamika, větší rychlost, či úspora paliva? „Žádný slib mlčenlivosti jsem podepisovat nemusela, opravdu to nevím,“ zasměje se. 

Přečtěte si také

Za sportem přes oceán

Vyrůstala v severočeských Teplicích, kde v roce 2022 absolvovala gymnázium. Už zkraje čtvrtého ročníku rozjela sérii mnoha úkonů, které ji měly přiblížit šanci studovat v Americe.  Od dětství totiž závodně sportovala, věnovala se běžeckému lyžování – i díky blízkosti Krušných hor. Šlo jí to i bavilo, účastnila se závodů po celé Evropě, na republikovém juniorském žebříčku figurovala jednu dobu na šestém místě.

„Věděla jsem, že v Americe je silná tradice ohledně možností spojit vysokoškolské vzdělání s vrcholovým sportem,“ vysvětluje motivaci pro studium v New Hampshire, kde jsou skvělé podmínky snad pro všechny venkovní sporty včetně lyžování. Jeden z nejmenších amerických států, ležící na severovýchodním pobřeží, pokrývají z velké části lesy, jsou tu i hory – White Mountains.

Podpořte Reportér sdílením článku