Krémová česnečka v domě číslo 30
11. září 2022
Reportér 09/2022 · Číslo 97Krémová česnečka v domě číslo 30
11. září 2022
Reportér 09/2022 · Číslo 97Krémová česnečka v domě číslo 30
Speciální krémová česnečka se zde podává nejčastěji. Stejně tak vyhlášený candát nebo čokoládový koláč, který pro rodinný podnik peče jeho sousedka. A víno si zde hosté objednávají více než pivo. Pokud máte předsudky, patrně byste něco takového ve dvacetitisícové východočeské Chrudimi nečekali. A přece tamní restaurace U Paluků nabízí krásné prostředí historického centra a vynikající kuchyni. A nejde o jedinou větev rodinného podnikání, založeného Davidem Palukou.
Na počátku stála maringotka.
Kdysi v devadesátých letech si chtěl David Paluka – zakladatel dnes vyhlášené chrudimské restaurace U Paluků – otevřít vlastní podnik. Byla z toho maringotka, kterou postavili na chrudimské náměstí. Pojízdný café bar s plastovými stoly a slunečníky.
Maringotka odstartovala podnikatelskou cestu Davida Paluky, která vedla přes různé peripetie až k rodinnému podniku, kam dnes směřují lidé z celého kraje. Hosté jezdí za nevšední krémovou česnečkou, salátem s grilovaným sýrem, pečenou řepou a akátovým medem. Nebo za candátem s jemnou máslovou omáčkou a čokoládovým koláčem „torta tenerina“.
Ale zpátky na začátek.
David Paluka se pohybuje v gastronomickém prostředí už od dětství. „V patnácti jsem začal brigádami v hospodách a nastoupil na střední hotelovou školu,“ vzpomíná pětačtyřicetiletý rodák z Chrudimi a táta tří dětí. Jeho práci v gastronomii přerušila jen roční vojenská služba, po které devět měsíců pracoval jako vedoucí směny jedné chrudimské restaurace. Jenže pochopil, že chce mít něco svého.
Podpořte Reportér sdílením článku
Spolupracuje s různými médii, věnuje se mimo jiné gastronomii.