Vinař Jan Stávek

Frankovka, má láska. Tři vášně vinaře Stávka, jehož víno se prodává po celém světě 

Post Image

Frankovka, má láska. Tři vášně vinaře Stávka, jehož víno se prodává po celém světě 

Play icon
17 minut

foto: Vinařství Jan Stávek

Jeho víno se prodává po světě, ochutnat ho můžete i ve špičkových restauracích, je jedním z držitelů titulu Vinařství roku. Jan Stávek patří mezi nemnoho tuzemských vinařů, kteří prodávají více červeného než bílého vína. Může za to jeho vášeň pro Frankovku, jeho další láskou jsou ovšem růžová a fortifikovaná vína. A přinejmenším stejně velkou vášní je vztah k přírodě a krajině. Třeba biokvalita je pro něj samozřejmost, kterou se člověk nemá chlubit.

Zastavuji u domu s nápisem Víno J. Stávek: jsem v Němčičkách na jižní Moravě, kousek za Velkými Pavlovicemi a necelých deset kilometrů od Hustopečí. Ptám se staršího pána u vrat, zda mohu zaparkovat auto před domem. Ukáže se, že je to táta známého vinaře Jana Stávka, a tak mě hned zve dovnitř. Už ve dveřích cítím intenzivní vůni kynutých buchet právě vytažených z trouby, do ruky dostávám povidlovou a makovou. „Buchty musí být stále na stole. Pro rodinu, hosty i zaměstnance, aby se jim hezky pracovalo,“ říká manželka onoho staršího pána, maminka vinaře Jana Stávka. A v tu chvíli mě vítá i on.

S Honzou se už nějaký ten pátek znám, tykáme si. Oba si posteskneme nad tím, jak dlouho jsme se neviděli. Vypráví mi, že se právě vrátil z dovolené v Maďarsku, kde jezdil se svými dvěma syny po cyklostezkách mezi vinicemi a spali ve stanu. Loni prý byli ve stejném složení v rakouském Wachau, oblasti dobře známé veltlínským zeleným. Tam – na rozdíl od Maďarska – prý nebyla o stín nouze, zato v Maďarsku jej složitě hledali. „Když vinice lemují stromy, půda není tak vyprahlá, lidé pečující o vinohrady se mohou v jejich stínu občerstvit a nabrat sílu, stejně jako turisté, pro které je tak prostředí malebnější,“ říká čtyřiačtyřicetiletý Honza Stávek. I na tomhle se ostatně ukazuje jeden z jeho klíčových rysů – že o přírodě a krajině přemýšlí v širokých souvislostech. 

Přečtěte si také

O nohy se mi otře malé kotě, za kterým cupitá bosá tříletá holčička – třetí z Honzových dětí. Na velkém dvoře chytá koťata a hraje si s vodou ve velkém kamenném korytě. Vinařský dvůr je jednou „dětským hřištěm“, jindy zázemím pro akce, které ve vinařství pravidelně probíhají, ať už veřejného, či soukromého charakteru. A také místem, kde se nachází malý obchůdek s portfoliem vín a významnými trofejemi z různých vinařských soutěží. A že jich není málo. 

Ceny získala jednotlivá vína: objevují se na menu špičkových českých restaurací a prodávají se po světě, najdete je v Anglii, Švédsku, Kanadě, Jižní Koreji, Japonsku, Hongkongu, Německu, na Slovensku a taky v Polsku. Za rok 2017 dostal podnik ocenění Vinařství roku, za rok 2019 se stal Honza enologem roku (enologie je věda o víně).

Podpořte Reportér sdílením článku