Na hokej do historického paláce

9. září 2024

Theodor Rotrekl, Hokejisté.

foto: Národní galerie

Umělecká díla inspirovaná hokejem? Národní galerie Praha právě taková představuje na výstavě s názvem Na led! Hokej a bruslení. V Paláci Kinských je do 27. 10. k vidění více než 100 výtvarných prací od historie po současnost.

Palác Kinských, jehož stěny pamatují umělce, jako je Rembrandt, Gerhard Richter a Henri Rousseau, nyní odhaluje svou vnitřní krásu ve zcela odlišném světle. V neobvyklém kontextu minulosti a současnosti se stal arénou pro milovníky umění a hokeje. Místnosti obehnané hokejovými mantinely vytvořily prostředí pro symbiózu výtvarných děl a sportovních zážitků.

V otevřeném dialogu mezi těmito dvěma světy galerie prezentuje zhruba 100 uměleckých děl napříč médii, jež pochází ze soukromých i institucionárních sbírek, ale také díla současných umělců, která vznikla výlučně pro tuto výstavu. Vidět zde můžete práce, které reflektují bruslení a hokej a jeho význam v kontextu národní identity. Na led! Hokej a bruslení v obrazech nejprve představuje výtvarná díla ze 17. a 18. století z prostředí zamrzlých holandských rybníků a řek a postupně bruslí do českých krajin 20. století, kdy se u nás hokej začal brát vážně, vystavěly se první zimní stadiony a začal být atraktivní také pro umělce.

Přečtěte si také

Kurátorka Anna Strnadlová vybrala malby starých mistrů jako Pieter Brueghel II. nebo Norbert Grund a také nejvýraznější reprezentanty českého umění 19. století – Augusta Bedřicha Piepenhagena, Karla Purkyně či Antonína Barvitia. Představuje nejen pražská kluziště T. F. Šimona, Otakara Nejedlého či Karla Holana. Kresby Marcela Niederleho vtahují diváky do světa hokeje a prvních velkých utkání, fotografie zase mimo jiné připomínají stavbu prvního zimního stadionu na Štvanici.

Výstavu uzavírají práce současných umělců, kteří se představují v posledních dvou sálech. Tuto část kurátorsky zaštítil Petr Volf a platforma Sport in Art za podpory Komerční banky. K vidění jsou zde díla devíti umělců: Aleny Anderlové, Pavla Jestřába, Aleny Kotzmanové, Laury Limbourg, Julia Reichela, Pauliny Skavové, Jakuba Špaňhela, Karla Štědrého a Jana Vytisky. Díla umělci vytvořili speciálně pro tuto výstavu a přináší svěží perspektivu současného umění inspirovaného hokejem.

Unikátní výstavu připravila Národní galerie u příležitosti letošního mistrovství světa v hokeji, které se konalo v České republice. Koná se v Paláci Kinských na pražském Staroměstském náměstí, a to už jen do 27. října.

Podpořte Reportér sdílením článku