Sedmdesátníci mají dvacet diagnóz, z nichž půlce mohli předejít, říká lékařka

6. září 2024

foto: Jan Nechvíle

Kateřině Šédové je teprve třiatřicet, ale její příběh už by vydal na tlustou knihu. Před jedenácti lety, ještě jako studentka medicíny, prošla onkologickým onemocněním, pomohlo jí včasné odhalení nádoru. A právě tehdy se rozhodla, že z prevence je potřeba udělat opravdu velké téma. Založila, stále ještě jako studentka, neziskovku Loono. Ta letos slaví deset let – a zachránila už mnoho životů.

Loonu je deset let, vy sama jste lékařkou na interně v pražské nemocnici na Bulovce. Povězte, co byste vypíchla jako největší úspěch vašeho snažení?

Obrovským úspěchem je to, že jsme vůbec téma prevence dostali víc do povědomí. Víc se o ní mluví, ať už v médiích, nebo na politické scéně. Zároveň se prevence začíná víc řešit i mezi lékaři, používají se naše materiály. No a druhou velkou věcí jsou zachráněné životy. Máme velkou zpětnou vazbu, účastníci našich workshopů nám třeba píší, že jim byla diagnostikována rakovina v časnějším stadiu díky tomu, že si nahmatali bulku nebo zašli na zanedbávanou prohlídku. Bez znalosti, kterou nabyli díky nám, by tam nešli nebo by šli později. A pak je tu ještě jedna obrovská věc.

Jaká?

Tým. Upřímně, na začátku jsem vůbec netušila, jaký vliv bude Loono mít na samotné studenty medicíny, kteří se ke mně přidali. Znalosti od nás si nesou do svého pracovního života a stávají se z nich takoví ambasadoři prevence. A jsou to lidé napříč obory, od psychiatrie přes dětskou chirurgii, kardiologii, dermatologii… Tam všude preventivní témata dostávají a to mě neuvěřitelně těší.

Přečtěte si také

Prsakoule

Když se dnes řekne Loono, co se podle vás lidem vybaví?

Myslím si, že se jim vybaví #prsakoule. První kampaň, která je vlastně zároveň i takovým naším podpisem. Až někdy lidé nevědí, že děláme mnoho dalších témat. Jinak věřím, že se lidem vybaví i určitá zábavnost a lehkost při řešení těchto věcí. A možná se jim vybavím i já, respektive můj příběh.

Jak se za ty roky Loono posunulo?

Jsme daleko organizovanější, efektivnější. Vidím progres v profesionalitě, už nejsme partou dobrovolníků, kteří začínají vysokou. Ale hlavně je obrovský posun v komplexnosti medicínských témat. Dřív to byla jen rakovina, prevence několika málo onkologických nemocí: prsa a varlata, střevo, děložní čípek a gynekologická oblast a kůže. Dnes i tím, že jde medicína obrovsky kupředu, mluvíme o daleko větším spektru nádorů, plus o kardiologických onemocněních nebo reprodukčním zdraví. Hodně šlapeme i do prevence pohlavně přenosných nemocí i do duševního zdraví. Tím, že jsem sama internistka, vidím, že velkým problémem jsou cukrovka a obezita. Proto bych chtěla dostat víc do povědomí metabolické zdraví a nemoci. Už jsme spustili kampaň na diabetes, připravujeme kampaň na demenci, příští rok začneme obezitu, do všech kampaní vsouváme cholesterol, vysoký krevní tlak a všechny rizikové faktory, které s tím souvisejí. Takže je to daleko, daleko komplexnější.

Podpořte Reportér sdílením článku