Logo

Jak na bezpečnější první školní den? Pomoc může omluvenka do práce za pozdní příchod

26. srpna 2024

foto: ČTK/Profimedia.cz

Září dlouhodobě patří k měsícům s nadprůměrným počtem závažných dopravních nehod, při nichž je zraněno dítě. A až 20 % nehod se stane v prvních hodinách pracovního dne. Volvo přišlo s kampaní, která chce udělat první školní den bezpečnější, třeba tím, že zaměstnavatelé umožní svým zaměstnancům přijít první školní den do práce později.

Děti patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. A září, kdy se vrací po prázdninách opět do škol, se dlouhodobě vyznačuje zvýšeným počtem nehod s účastí dětí v době ranní špičky. K těm nejzávažnějším dochází podle dat organizace Centrum dopravního výzkumu v pondělí mezi sedmou a osmou hodinou ráno, tedy právě v době, kdy se děti do školy dopravují.

Podle statistik se během loňského září stalo 481 nehod s účastí dětí ve věku do 14 let a 17,5 % nehod v tomto období tvořily případy, kdy byly děti v roli chodce. V letošním roce nastoupí do prvních tříd více než 118 tisíc dětí.

Přečtěte si také

Česká pobočka automobilky Volvo Cars přišla v rámci kampaně Pocit bezpečí v den nejistoty s projektem www.2zari.cz, který by chtěl alarmující čísla nehodovosti zmírnit. Jedním z cílů kampaně je výzva zaměstnavatelům, aby dovolili svým zaměstnancům přijít první školní den do práce o něco později. Firmy, které se do projektu Pocit bezpečí v den nejistoty zapojí, tím pomůžou udělat první školní den o něco bezpečnější.

„V naší společnosti jsou pro nás lidé na prvním místě, a proto chceme rodičům i dětem dopřát dostatek času pro klidný první školní den a na bezpečný doprovod dětí do školy. Cílem je inspirovat i další zaměstnavatele, aby dovolili svým zaměstnancům přijít 2. září do práce o trochu později, ale v klidu a bezpečně,“ komentuje projekt tisková mluvčí Volva Petra Doležalová.

Podpořte Reportér sdílením článku