Logo

Pracovní sobota v Karlíně. Formule 1 hřměla po nábřeží

18. srpna 2024

foto: Red Bull CZ

Red Bull přivezl do Prahy svou putovní show s formulí 1. Bývalý slavný pilot David Coulthard a monopost RB7 přilákali do centra Prahy sedmnáct tisíc návštěvníků. Spousty dalších to sledovaly z přilehlých kanceláří.

Tolik lidí se v sobotu na Rohanském nábřeží nejspíš ještě nikdy nesešlo. A zcela jistě jich tolik nikdy nebylo o víkendu za okny tamních kancelářských budov. Přilákala je možnost vidět zblízka jízdu formule 1 a slyšet hřmění jejího motoru. Vedle dočasných tribun a míst hned u trati se tak zaplnila i řada oken a teras v budovách kancelářského komplexu Rustonka nebo v sídlech J&T Banky či zbrojařské CSG.

Při zhruba dvouhodinové akci viděli několikrát vystoupení litevského motocyklového kaskadéra Arūnase „Arase“ Gibieži, který předváděl, že se motorkou dá téměř tančit. S jeho vystoupením se prolínala driftovací show Němce Eliase Houtondjiho a libereckého Marco Zakouřila. S auty BMW M4 G82, jejichž výkon přesahuje tisíc koní, dodali ke zvukovým a vizuálním dojmům i vůni horkých pneumatik.

Přečtěte si také

Hlavní show však připadala na Skota, který mezi lety 1995 a 2003 vyhrál celkem třináct velkých cen ve formuli 1. David Coulthard se stal jezdcem týmu Red Bull Racing až na sklonku své kariéry a navíc v době, kdy se vozy této stáje ještě nemohly měřit s konkurencí. To se však brzy změnilo a v roce 2010 vyhrál Sebastian Vettel poprvé pro tuto stáj titul mistra světa. V dalším roce titul obhájil a vyhrál přitom hned jedenáct z devatenácti závodů v sezóně. K této dominanci mu významně pomohl vůz s označením RB7, což byl právě ten, který předvedl divákům na Rohanském nábřeží David Coulthard.

Fanoušci i zvědavci mohli celkem třikrát vidět, jak zrychluje formule 1, a slyšet zvuk motoru, kvůli kterému si někteří raději dávali špunty do uší. Mezi těmi, kdo si nenechali formuli 1 naživo ujít, byla i řada sportovců, včetně čerstvých olympijských vítězů Martina Fuksy a Josefa Dostála.

Přečtěte si také

Ten, koho představení nazvané Red Bull Shodow presented by foodora naladilo na návštěvu opravdové grand prix, může mít nejbližší šanci v nizozemském Zandvoortu či na slavném okruhu v italské Monze. Lístků už v době pražské show nebylo mnoho, ale pořád ještě nějaké zbývaly.

Podpořte Reportér sdílením článku