Logo

Hra čísel. Bizarní rekordy, olympijské hry a souboj o Bílý dům

Post Image

Hra čísel. Bizarní rekordy, olympijské hry a souboj o Bílý dům

Play icon
3 minuty

kresba: Miroslav Kemel

Letošní rok je bohatý na mimořádné události, třeba olympiáda je za námi a před námi prezidentské volby v USA. „Z očekávaného střetu dvou dědečků a předpovídaného Trumpova vítězství se během pár týdnů stal zcela nový závod, který může nabízet téměř olympijská dramata,“ píše šéfredaktor v editorialu srpnového Reportéra.

Mám rád posedlost, s jakou se v Americe vedou nejrůznější sportovní statistiky. Od těch obvyklých, které vyzdvihují nejlepší střelce, hráče a týmy, až po poněkud bizarní, které ukazují třeba nejnižší skóre v univerzitním basketbalu (bylo to 11:6) nebo počet mužů, již v historii zaběhli 100 metrů pod deset vteřin (v den uzávěrky jich bylo 202). Špatný není ani žebříček sportů podle toho, kolik v nich Američané získali zlatých medailí na olympiádě. O třetí místo za atletikou a plaváním se přetahují střelba, zápas, box a skoky do vody.

Podobně jsou v USA rozebírány i prezidentské volby, které připadají vždy na stejný rok jako letní olympijské hry. Žebříčku nejtěsnějších výher ve sboru volitelů za posledních sto let kraluje George W. Bush a jeho těsný úspěch v roce 2000. Největší vítězství moderní éry zaznamenal Franklin D. Roosevelt roku 1936.

Olympijské hry se už třikrát nekonaly kvůli válkám a jednou posouvaly kvůli covidu, volby amerického prezidenta ale nebyly odloženy nikdy.

Pohled do statistik ukazuje, že kdykoli se olympiáda nekonala nebo posunula (1916, 1940, 1944 a 2020), vyhráli volby kandidáti demokratů. Obráceně lze zase vypozorovat, že po obou olympiádách pořádaných v Paříži vyhrál vždy republikán – v roce 1900 William McKinley a v roce 1924 Calvin Coolidge. 

Platí stále, že dosud nikdy nevyhrála žena a také se žádný republikánský prezident nevrátil do úřadu po čtyřleté pauze (zvládl to jen demokrat Grover Cleveland). V tomto směru tedy nabídne letošní souboj Donalda Trumpa a Kamaly Harrisové jedno historické prvenství. To je ovšem zatím jediná jistota, kterou lze k nadcházejícím volbám říct. Z očekávaného střetu dvou dědečků a předpovídaného Trumpova vítězství se během pár týdnů stal zcela nový závod, který může nabízet téměř olympijská dramata. Hlavní aktéry soupeření, jehož výsledek bude důležitý pro celý svět, představujeme v trojici článků. 

Hned po nich následuje velká reportáž dvou Tomášů, reportéra Poláčka a fotografa Bintera, z olympijské Paříže. Myslím, že se u ní budete dobře bavit.

Přečtěte si také

Milé čtenářky, milí čtenáři, 

pozornost světa se začne pomalu přesouvat od sportu k politice. Snad se i v této oblasti dočkáme dobrých výkonů, férových soubojů a občas i nadhledu a humoru. Přeji vám krásné letní dny a příjemné čtení.

P.  S.: Příští číslo vychází 16. září.

Podpořte Reportér sdílením článku