Logo

Lukašenkův (ne)zájem. Proč součástí největší výměny vězňů nebyl žádný Bělorus    

Post Image

Lukašenkův (ne)zájem. Proč součástí největší výměny vězňů nebyl žádný Bělorus    

Play icon
5 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Na začátku srpna se odehrála největší výměna vězňů mezi Ruskem a Běloruskem na straně jedné a západními zeměmi v čele s USA na straně druhé. Na svobodu se dostaly některé důležité postavy ruské opozice. Bělorus ani jeden. Proč?

Tato výměna vězňů je pro Bělorusy velmi bolestivou ranou, řekl nezávislému serveru Meduza běloruský analytik a bývalý diplomat Pavel Slunkin. V podobném duchu se vyjádřili i další aktéři běloruských demokratických sil – včetně kanceláře Svjatlany Cichanouské, zvolené prezidentky, která už od roku 2020 působí v litevském exilu.

Výměna vězňů, která se odehrála v Ankaře počátkem srpna, byla největší od konce studené války. Západ dostal z ruských věznic (a jedné běloruské) celkem šestnáct lidí, kromě několika amerických občanů i skupinu výrazných postav ruské opozice. Kdyby býval ve vězení nezemřel Alexej Navalnyj, je nanejvýš pravděpodobné, že by se v rámci výměny ocitl na svobodě i on. 

Přečtěte si také

Rusové naopak ze Západu vydolovali deset lidí včetně Vadima Krasikova, který si v Německu odpykával doživotní trest za vraždu někdejšího čečenského polního velitele. Na obou stranách vítaly osvobozené vězně na příslušných letištích největší politické „šajby“, tedy americký prezident Biden, německý kancléř Scholz a ruský prezident Putin. Tolik základní fakta.

Podpořte Reportér sdílením článku