Logo
J. D. Vance

Kontroverzní J. D. Vance: Od knihy o vidlácích k Trumpovu zástupci 

Post Image

Kontroverzní J. D. Vance: Od knihy o vidlácích k Trumpovu zástupci 

Play icon
17 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Po odstoupení Joea Bidena z volební kampaně se stal Donald Trump nejstarším kandidátem na post prezidenta v historii USA. Pokud by v listopadových volbách zvítězil, byl by na konci svého volebního období starší, než je dnes Biden. I proto je důležité znát Trumpova kandidáta na viceprezidenta – J. D. Vance. Většina republikánů ho oslavuje coby hlas ztracené Ameriky. U části voličů však začal krátce po své nominaci vzbuzovat negativní emoce.

Bude skvělým viceprezidentem, bude skvělý – provolával Donald Trump letos v červenci na sjezdu republikánské strany. Mluvil o člověku, kterého si vybral za kandidáta na funkci svého viceprezidenta – o senátorovi za stát Ohio J. D. Vanceovi. 

Trump ještě svou typickou dikcí dodal, že čtyřicetiletý Vance je výbornou volbou „pro tuto zemi i pro naše hnutí, nejskvělejší hnutí v dějinách naší země“.

Skalní Trumpovi přívrženci byli z jeho volby nadšení: málokdo se v posledních několika letech stal tak loajálním pěšákem hnutí Make America Great Again neboli MAGA. Mnozí sponzoři republikánské strany a vlivní lidé v zákulisí – jako třeba mediální magnát Rupert Murdoch – byli naopak zklamaní. Preferovali by, aby si Trump zvolil nějakého „normálnějšího“ republikána, který bude menším vybočením z „reaganovské“ republikánské politiky a jenž by podle nich měl mít větší šanci oslovit nerozhodnuté voliče.

Kdo tedy vlastně je J. D. Vance? Muž, jenž by se mohl stát americkým viceprezidentem, tedy „zástupcem“, ne-li dokonce „nástupcem“ prezidenta USA?

Přečtěte si také

Od spodiny k elitám

James David Vance vykonává funkci senátora za stát Ohio ani ne dva roky. Ve Spojených státech je ovšem známý už déle. V roce 2016 vydal autobiografickou knihu s názvem Hillbilly Elegy – tedy volně přeloženo Vidlácký žalozpěv. O pár let později podle ní vznikl také stejnojmenný film, který je k vidění i na českém Netflixu.

V Hillbilly Elegy popisoval Vance své pohnuté dětství a mládí. Jeho rodina pocházela z Apalačských hor v Kentucky, ale postupně se přestěhovala do Middletownu: jak naznačuje jméno místa, které by se dalo přeložit třeba jako „Středoměsto“, v dobrém i ve zlém jde o průměrné sídlo na západě Ohia ve vnitrozemí USA.

Podpořte Reportér sdílením článku