Logo
Kamala Harrisová

Neviditelná Kamala vtrhla na hlavní scénu. Vyhraje kokosovník, nebo výsměch jejím projevům? 

Post Image

Neviditelná Kamala vtrhla na hlavní scénu. Vyhraje kokosovník, nebo výsměch jejím projevům? 

Play icon
18 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Pokud byste na začátku letošního června řekli Američanům, že se Donald Trump stane terčem nepovedeného pokusu o atentát a hlavně že se v boji o Bílý dům nestřetne s Joem Bidenem, ale s jeho viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, zřejmě by vám nevěřili. Nakonec právě před touto volbou bude téměř jistě Amerika v listopadových volbách stát. Jenže kdo Kamala Harrisová vlastně je? Jaké jsou její silné a slabé stránky? A jak velkou šanci má na zvolení?

Odkaz posledních tří let Joea Bidena je v moderní historii nesrovnatelný – prohlásila Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová. Učinila tak poté, co se jednaosmdesátiletý politik vzdal kandidatury v letošních listopadových volbách. „Během jednoho volebního období již překonal odkaz většiny prezidentů, kteří sloužili dvě volební období,“ dodala Harrisová.

Sama však nejspíše věděla, že Bidenův odkaz značně zveličuje. Pokud vynecháme Bidenovo dlouholeté působení v Senátu a osm let ve funkci viceprezidenta Baracka Obamy – o čemž ovšem Harrisová nemluvila –, lze říct, že jeho nejvýznamnějším historickým odkazem bude, že ve volbách roku 2020 porazil úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa. 

Hodnocení Bidenova působení ve funkci prezidenta je však přinejmenším komplikovanější a zcela jistě bude spojováno i s projevy jeho upadajícího mentálního zdraví, které fakticky vedly k tomu, že se v druhé půli července rozhodl znovu nekandidovat. 

Slovy o unikátní Bidenově dějinné úloze se Harrisová zjevně pokusila přihlásit k jeho dědictví tak, aby sjednotila demokratickou stranu. A aby to nakonec byla právě ona, kdo porazí Donalda Trumpa v letošních listopadových volbách. Zda se jí to ovšem skutečně podaří, je – abychom citovali slavné rčení – otázkou za milion dolarů. Ne-li miliardu.

Přečtěte si také

Škoda, budeš chybět…

Jisté je, že za Harrisovou se demokratická strana dokázala velice rychle sešikovat. Veřejně ji podpořili vlivní členové Kongresu, bývalá šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nebo manželé Obamovi a Clintonovi. 

Tak masivní a velkou vlnu podpory možná nečekala ani politička samotná. Současně je zjevné, že nástup Harrisové bezprostředně po Bidenově odstoupení vrátil demokratům naději a nadšení, které už v době jeho kandidatury ztráceli. Ukazovaly to průzkumy z konce července – a také to, že v prvním týdnu po Bidenově odchodu získala Harrisová pro svou kampaň rekordních 200 milionů dolarů, přičemž velkou část tvořily malé dary.  

Podpořte Reportér sdílením článku