Logo
Příběh „speciality“

Trdlokomedie. Lukrativní byznys, tahanice a těžké váhy v pozadí

Post Image

Trdlokomedie. Lukrativní byznys, tahanice a těžké váhy v pozadí

Play icon
31 minut

foto: Jiří Štický

Ještě před pár dekádami to byla tak nanejvýše krajová a lokální pochoutka, dnes si však zahraniční turisté musí myslet, že jsou Češi po staletí živi hlavně z ní. Trdlo čili trdelník. Kousek těsta upečený na válci opanoval trhy, poutě, ale i pražskou Královskou cestu. A protože je „staročeská“ specialita lukrativní byznys, hoří kolem ní už pár desítek let řada sporů, v nichž se objevují i proslulá jména ze zákulisí pražské politiky a místních politických podnikatelů.

Petr Boček je pan Trdlo. Bez jakékoli urážky. Mohl by dostat medaili Za zásluhy o trdelník, pokud by se někdy udělovala. On je tím podnikatelem, který se zasloužil o to, že trdelník, sladkost ve tvaru válce z kynutého těsta, pečený nad ohněm a obalený v cukru a skořici, ovládl poutě, jarmarky a v turistických centrech převálcoval hot dog, burger a kebab takovým způsobem, že si turisté mnohdy myslí, že ochutnávají poklad české gastronomie.

Když Petr Boček před více než dvaceti lety začínal v jednom půjčeném přívěsu s na koleně zbastleným náčiním na pečení a netušil, zda se vůbec uchytí, vsadil na vlastní značku „Staročeské trdlo“ a později jen „Trdlo“. Obchodní úspěch přišel, ale pohádkový příběh to není. „Spory okolo trdelníku a mých značek se táhnou už víc než dvacet let a já se to snažím spíš vytěsnit z hlavy, protože to pro mě není veselá věc,“ vysvětluje, proč mu trdelník zhořkl. „Co si o tom mám myslet, když vám po tak dlouhé době mohou u soudu říct, že jsem to prý od začátku dělal špatně?“ líčí.

Říká se, že úspěch mívá hodně rodičů. V případě trdelníku to platí více než kde jinde. Ze sladkého pečiva, které bývalo v Česku před dvaceti až pětadvaceti lety maximálně krajovou a domácí specialitkou, se stal turistický mainstream. Zvlášť v Praze se kolem prodeje této lukrativní pochoutky seběhla mezi nejznámějšími prodejci a trhovci mimořádná mela. Ale vezměme to popořádku.

Co se v článku dále dozvíte?

Pouťové začátky

Úplně na začátku byla výprava Petra Bočka za rodiči tehdejší přítelkyně na Slovensko. Ve Štúrově, dvojjazyčném městě na samé slovensko-maďarské hranici, byl právě jarmark, na kterém se prodával trdelník. V maďarštině mu říkají kürtőskalács, vyslovuje se to „kýrtéškaláč“ a doslova to znamená komínový koláč, podle tvaru připomínajícího komín, jak se těsto navine a peče nad ohněm na trdle, původně dřevěném rožni. Původ trdelníku a písemné recepty lze věrohodně vystopovat do 18. století a oblasti Sedmihradska v dnešním Rumunsku. Odtud se rozšířil do Maďarska a následně na Slovensko a moravsko-slovenské pomezí.

Podpořte Reportér sdílením článku