Tatínkovo bistro aneb Francouz vaří na Vysočině
9. srpna 2020
Reportér 08/2020 · Číslo 72Tatínkovo bistro aneb Francouz vaří na Vysočině
9. srpna 2020
Reportér 08/2020 · Číslo 72Tatínkovo bistro aneb Francouz vaří na Vysočině
Název podniku vymyslela dcerka. Na otázku, jak by se mělo jmenovat bistro, odpověděla: „Tatínkovo.“ A to se francouzsky řekne Bistrot de papa – tatínek je totiž Francouz z Lille. Ovšem na tom, že kuchař Rémi Decroix bude vařit v malé vesnici na Vysočině, má velký podíl jeho žena Eva. Francouzsko-český pár nyní provozuje ve vlastním domě vyhlášený podnik, do něhož za tatarákem, šneky, cibulačkou, dezerty a spoustou dalších lahůdek jezdí hosté z daleka.
Když mu bylo osmnáct, sledoval Francouz Rémi Decroix v televizi, jak padá Berlínská zeď – a od té doby toužil poznat ten neznámý, exotický svět na východ od čerstvě zhroucené železné opony. Pracoval jako kuchař a jednoho dne objevil v gastronomickém magazínu inzerát, že ve francouzské restauraci v Praze hledají posily. Byla to příležitost, jak si splnit svůj sen. Rémi do hlavního města České republiky zavolal a domluvil se s majitelku Bistrot de Marlene, že přijede.
Psal se rok 1996.
„Položil jsem telefon a teprve potom jsem se musel podívat do mapy, kde vlastně Praha leží,“ směje se Rémi Decroix, který dnes se svou manželkou Evou provozuje malou restauraci na Vysočině – v Horních Dubénkách, ležících v polích a lesích mezi Jihlavou a Jindřichovým Hradcem.
„Jel jsem poprvé do Prahy a míjel jsem obrovské množství kamionů, barevných trpaslíků a lehkých žen,“ vzpomíná pobaveně francouzský kuchař na svůj první dojem spojený s cestou do Česka. Restauraci hledal podle mapy, kterou mu nakreslila a poslala majitelka podniku. „Když jsem tehdy chtěl v Praze poradit s navigací, zastavil jsem u policejního auta, ale když zjistili, že jsem Francouz, raději ujeli,“ popisuje Rémi.
Nakonec Bistrot de Marlene na Výtoni nedaleko Vltavy našel a začal tam pracovat. Šlo o malé, dnes již neexistující francouzské bistro v provensálském stylu, které si i díky Rémimu postupně získalo pověst vyhlášeného podniku. Bistrot de Marlene byla v Česku první francouzská restaurace, která dostala michelinský Bib Gourmand: ocenění znamenající dobré jídlo za přijatelné ceny oslavila v roce 1999.
Podpořte Reportér sdílením článku
Spolupracuje s různými médii, věnuje se mimo jiné gastronomii.