Turisté, buďte v klidu. Ani Rusové nechtějí atomové záblesky, ale na lyže a ke švédským stolům

Post Image

Turisté, buďte v klidu. Ani Rusové nechtějí atomové záblesky, ale na lyže a ke švédským stolům

Play icon
6 minut

foto: Hannah Chen / Pixabay

Dovolená Evropy na plážích bude zachována za cenu stále dražšího zbrojení. Jaderné hrozby neohrozí pobyt u moře. Podivný nukleární mír bude dál.

Krize, nekrize, Evropa je zavalena turisty. Všichni touží po zážitcích, po přepychu na cestách. Luxusní část světa se baví. Část neluxusního světa chystá válku, pravděpodobně jadernou. Pár desítek vězňů, které si Západ a Rusko vyměňují, má ujistit turisty, že se nic neděje, že rozum už zas vítězí a že ty miliony příštích vojáků neexistují. Ten, koho se výměna týkala, je šťastný, to lze lidsky pochopit. Pro miliony, které čekají, co bude, neznamená výměna pár desítek zajatců nic. 

Přečtěte si také

Opět se začínají instalovat rakety, schopné ohrožovat nepřítele jadernými bombami na strategických místech, odkud se v dobách úpadku SSSR postupně odvážely jinam. Říkalo se tomu jaderné uvolňování a zvýšení bezpečnosti světa. Nyní to vypadá, jako by se dějiny opakovaly v opačném směru. Rakety se stěhují ze zálohy takříkajíc na pozice. Jejich kvalita je pravděpodobně vyšší, než bývala, možnost zabíjet miliony a ničit planetu také. Tak se tomu říká, hrozba jaderné války se zvyšuje, ničivá síla zbraní také. Všechno ukazuje na to, že nové ruské atomové zbraně budou bezpochyby mnohem zaostalejší než nové jaderné zbraně USA. Potenciál nejrozvinutější země planety produkuje nepochybně mnohem vyšší kvalitu než potenciál jedné z hodně zaostalých zemí, byť by Rusko stokrát věřilo, že brzy bude největší velmocí v čele světa. Ovšem bombardovat lidi zastaralými či nejmodernějšími jadernými pumami vyjde asi na stejno. Dokonce i vítězství v takové válce se bude nejspíš podobat porážce – rozdíly mezi poraženými a vítězi budou nepatrné. 

Závěr z válečných příprav je jasný. Není důležité, kolik je kde narafičeno raket, a dokonce není ani důležitá jejich kvalita či množství. Co postaví jedna strana, to postaví vzápětí i ta druhá, možná v horší kvalitě. Rozhodující silou nejsou zbraně, nýbrž strach, který vyvolávají. K šíření strachu se jaderné arzenály báječně hodí. To platilo po světové válce a platí to i dnes. Jaderná válka neumí a nemůže zvítězit, umí jen zabíjet a ničit. O to realističtěji musí přípravy na ni vypadat. 

Podpořte Reportér sdílením článku