Logo

Výstava Fragmenty paměti v Drážďanech propojuje svatovítský poklad se současným uměním

31. července 2024

foto: Martin Polák

V prostorách  umělecké síně Kunsthalle v Lipsiusbau je nyní k vidění svatovítský poklad, jedna z největších chrámových sbírek v Evropě. Různé typy relikviářů i významná díla zlatnického umění či historické obrazy a sochy jsou představeny v dialogu se třemi současnými umělci. „Výstava s názvem Fragmenty paměti spojuje výrazné paměťové skoky naší civilizace," vysvětluje kurátor a bývalý ředitel pražské Národní galerie Jiří Fajt.

Svatovítský chrámový poklad je nyní v Drážďanech historicky poprvé vystavován v zahraničí, jedná se o bezmála 120 předmětů včetně relikvie Kristova roucha nebo korunovačního kříže ze 14. století. Originální sbírka na Pražském hradě čítá až 400 předmětů a je jednou z největších svého druhu v Evropě. Tyto historické artefakty jsou prezentovány originálním způsobem v dialogu s moderním uměním, na výstavě Fragmenty paměti jsou k vidění spolu s díly Josefa Koudelky, Edmunda de Waala a Juliana Rosefeldta.

Přečtěte si také

Vystavené velkoformátové fotografie českého umělce Josefa Koudelky dokumentují zeď mezi Izraelem a Palestinou vztyčenou na místě vzniku tři největších monoteistických náboženství.

Film Němce Juliana Rosefelda evokuje vzpomínky na pradávnou lidskou civilizaci a rozvoj humanity v oblasti Blízkého východu a severní Afriky. Vyvolává otázky nad kulturní destrukcí a změnami klimatu.

Světová hvězda keramiky Brit Edmund de Waal vytváří ve své instalaci prostor pro meditaci a rozjímání. Odkazuje se na myslitele Waltera Benjamina a jeho nespočet malých věcí, které utvářejí náš svět. 

Výstava zahájená v březnu za účasti českého prezidenta Petra Pavla a saského premiéra Michaela Kretschmera potrvá do 8. září. Komentované přehlídky v češtině s kurátorem Jiřím Fajtem se uskuteční 3. a 16. srpna 2024 vždy od 14 hodin. Více informací naleznete zde.

Podpořte Reportér sdílením článku