Biošéfkuchař vaří uprostřed staré Prahy
9. února 2020
Reportér 02/2020 · Číslo 66Biošéfkuchař vaří uprostřed staré Prahy
9. února 2020
Reportér 02/2020 · Číslo 66Biošéfkuchař vaří uprostřed staré Prahy
Průmyslově vyráběný rohlík je podle něj umělá věc, lidé se přejídají a zemědělství je málo ekologické. David Šašek je šéfkuchařem luxusní restaurace Coda v hotelu Aria na Malé Straně v Praze, bydlí však s rodinou na vesnici, kde v noci chodí venčit psy nebo běhat s čelovkou. Jeho láska k přírodě se projevuje i ve vaření. Snaží se používat co nejčastěji místní a sezonní suroviny v biokvalitě. A hodně vaří lokální, tedy českou kuchyni. Kulajdu, pohanku, kuřecí, kachnu.
Záleží, kudy jede, ale obvykle mu to do práce v Praze trvá kolem padesáti minut jízdy autem. „Cestu vždycky nějak využiji. Vzhledem k tomu, že nemám čas si sednout s knížkou, začal jsem poslouchat audioknihy,“ říká usměvavý šéfkuchař David Šašek. Přiznává ale, že se mu z Přehvozdí u Kostelce nad Černými lesy občas odjíždět nechce.
David Šašek totiž pochází z malé vesnice v jižních Čechách, kterou obklopuje příroda. A s rodinou se na venkov, i když středočeský, opět přestěhoval. Mimo jiné i proto, že mu les čistí hlavu. „Na minulé konferenci výživových poradců nám lékaři ukazovali scany mozku po dvacetiminutové procházce lesem. Je až překvapivé, co takový krátký pobyt v přírodě s člověkem udělá,“ říká David Šašek, který je také členem Aliance výživových poradců: tato odbornost pro něj představuje spíše koníček, s profesí šéfkuchaře se prý ovšem skvěle doplňuje.
„Zrovna před Vánoci, když už jsem na sobě cítil přepracování, jsem si udělal jeden den volno, vzal batoh a šel do lesa se psy. Máme v lese za vesnicí systém rybníčků a bezpečné ohniště, kde jsem si uvařil čaj na ohni a jen tak tam čtyři hodiny seděl. Bylo mi potom jako po dovolené. Myslím si, že právě díky tomu jsem Vánoce zvládl bez jakékoli pracovní či zdravotní újmy,“ říká šéfkuchař.
Když s ním hovořím, notujeme si; oba rádi kombinujeme vesnici i metropoli, samotu v přírodě i společnost. „Mám rád lidi a chodí k nám spousta stálých hostů, se kterými se pravidelně v restauraci potkávám a povídám. Ale večer, když přijedu domů, tak si naopak užívám klid,“ vysvětluje třiačtyřicetiletý David Šašek. Ve vesnici možná platí za blázna; často se stává, že přijede po půlnoci a ještě jde ven – se svými dvěma psy pocházejícími z útulku, nebo si zaběhat s čelovkou. „Navíc se u nás v jedenáct večer vypíná pouliční osvětlení, což je fantastické a skutečně proti Praze velký kontrast.“
Když už jsme u kontrastů, restaurace Coda, jejíž kuchyni David Šašek milující les a přírodu vede, se nachází v samém centru Prahy, v starobylé zástavbě Malé Strany. Podnik patří k luxusnímu hotelu Aria a je znám nejen vybranými pokrmy, ale také tím, že od dubna do září si hosté mohou vychutnat jídlo na otevřené terase s výhledem na malostranské střechy, chrám sv. Mikuláše a Pražský hrad; i interiér restaurace je ovšem impozantní, ve výbavě je art deco nábytek ze soukromé sbírky a díla slavných malířů, například Pabla Picassa, Salvadora Dalího či Marca Chagalla.
Podpořte Reportér sdílením článku
Spolupracuje s různými médii, věnuje se mimo jiné gastronomii.