Logo

Bankovní identita je jen začátek. Obejdete se bez peněženky a pomůže i obchodům na vesnicích

Bankovní identita, a. s.

26. července 2024

Advertorial

foto: Bank ID

Za pouhé tři roky začalo bankovní identitu používat čtyři miliony Čechů. Tento systém umožňuje přihlášení do banky, zdravotní pojišťovny, státních portálů a dalších služeb, dokonce otevírá dveře kamenných prodejen. Od jejího zavedení proběhlo přes bankovní identitu 55 milionů ověření, což významně podpořilo digitalizaci státních i firemních služeb.

Bankovní identita usnadňuje online ověřování a identifikaci a umožňuje digitální podepisování dokumentů. Ovládání je přitom pro uživatele stejně snadné jako internetové bankovnictví. „Velkou výhodou bankovní identity je, že klienti bank, které ji nabízejí, svoji identitu získají automaticky. Jedná se totiž o vaše přístupové údaje, resp. způsob, jakým se přihlašujete do internetového bankovnictví u své banky,“ říká Jan Blažek, předseda představenstva společnosti Bankovní identita, a.s. S bankovní identitou máte přehled o tom, kolikrát a komu svou totožnost prokážete. Když se přihlásíte do internetového nebo mobilního bankovnictví, zjistíte přesně, kdy a jaké své údaje jste poskytli.

Nejaktivnější jsou uživatelé v produktivním věku

Miliony uživatelů inspirovaly státní úřady k větší digitalizaci jejich agendy. Ministerstvo práce a sociálních věcí například začalo prosazovat přístup „nejdříve digitálně, jen pokud to nejde, tak na pobočku“. Přestože bankovní identita je úzce svázána s online světem, nejsou její nejaktivnější uživatelé mladí, ale spíše lidé v produktivním věku. „Jsou digitálně zdatní a většina příležitostí, kde lze bankovní identitu použít, je pro ně relevantní. Velkou skupinu tvoří i jednorázoví uživatelé, například při žádosti o státní dávku. Ti jsou ochotni bankovní identitu využít znovu, pokud k tomu budou mít vhodnou příležitost. Mladí sice bankovní identitu znají, ale nemají tolik možností ji využívat. Prozatím neřeší třeba převody energií nebo změnu pojistky, příliš nežádají o státní dávky,“ vysvětluje Jan Blažek. To se ale postupně mění, protože vysoké školy začínají využívat bankovní identitu pro přihlášky ke studiu a zápis do ročníku. Stejně tak si rodiče letos poprvé vyzkoušeli přihlašování dětí na střední školy online, díky bankovní identitě jim odpadlo obíhání škol s přihláškami a zápisovými lístky.

Běžné použití u státu i u firem

Digitální identitu využívá nejen stát, ale i firmy. Změnil se způsob prokazování identity klientů. Už není nutná osobní návštěva s občanským průkazem nebo focení dokladu. To je asi nejčastější firemní scénář – firma splní zákonnou povinnost ověřit identitu klienta, jako by ho fyzicky viděla.

Druhou skupinou jsou firmy, které takto nahrazují kontakt s klientem. Buď mají pobočku, která funguje osm hodin denně, anebo klientský portál, který běží dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. To je hlavní důvod, proč firmy implementují bankovní identitu, umožňuje jim získat klienta a vše s ním dále řešit vzdáleně. Firmy vědí, že získají ověřené informace o osobě, se kterou jednají.

Zcela zásadní význam může mít bankovní identita i tam, kde by ji asi mnozí čekali nejméně – při udržení obchodů v menších obcích. Ty často obtížně bojují o svoji ekonomickou udržitelnost, řeší problém dostatku pracovních sil a bohužel mnohé z nich již musely zavřít. To se pak negativně podepisuje na životě v daných lokalitách. Řešením může být právě hybridní nebo bezobslužný režim provozu, kdy u vstupu do obchodu zákazník načte QR kód zákaznické aplikace, do níž se přihlásí s pomocí bankovní identity. Prodejen v bezobslužném režimu je už 80 a stále se budují další.

Přečtěte si také

Evropská digitální peněženka na obzoru

Digitalizace se nezastaví jen u bankovní identity. Brzy by měl být zaveden projekt Evropské digitální peněženky, pro který již byla schválena potřebná legislativa. Tento systém umožní ukládání digitálních dokumentů, jako jsou vysokoškolské diplomy nebo cestovní pas a občanský průkaz, a jejich použití pro přihlášení do veřejných i soukromých platforem. Evropská digitální peněženka má za cíl nahradit klasickou fyzickou peněženku a obsahovat všechny doklady a dokumenty, které běžně nosíme. Všechny údaje budeme mít v jedné aplikaci v telefonu a budeme je napřímo poskytovat druhé straně.

„Po převedení směrnic o digitální peněžence do národního zákonodárství jednotlivých zemí se počítá s akceptačním obdobím, které bude trvat až dva roky. Česko tak bude muset začít peněženku poskytovat občanům nejpozději do konce roku 2026 ,“ uzavírá Jan Blažek.

Podpořte Reportér sdílením článku