Logo

Plzeň: Nejslavnější pivo, Loosovy stopy i luxusní zmrzlina

2. července 2024

foto: ČTK/Profimedia.cz

Město piva, to je v očích mnoha domácích i zahraničních návštěvníků západočeská metropole Plzeň. Ale pozor, svým hostům nabízí mnohem víc. Můžete zde obdivovat zajímavé historické památky, zažít řadu kulturních akcí a je zde i bohatá nabídka zábavy pro rodiny s dětmi. Takže co byste v Plzni neměli minout?

Plzeň je hlavním městem Plzeňského kraje a čtvrtým největším městem České republiky. Leží na soutoku hned čtyř řek – Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy, z nich pak vzniká řeka pátá, Berounka, která z Plzně vytéká.

Město piva

Plzeňský Prazdroj je světově proslulý pojem, který znají i ti, kteří zlatému moku příliš neholdují, natož pravověrní pivaři. Legendární pivo se zde vaří již od roku 1842, tehdy však ještě nebylo známé pod jménem Pilsner Urquell. Postupně si získalo takovou oblibu, že dalo jméno celé kategorii piv plzeňského typu – Pils či Pilsen – a jedná se o silně chmelený spodně kvašený ležák. Pivovar si na trasu určitě přidejte, pro návštěvníky je tu připravena prohlídková trasa, během které se dozvědí o unikátním postupu vaření piva a která hosty zavede i do ležáckých sklepů, v Pivovarském muzeu pak hosté zhlédnou autentické prostředí středověkého právovárečného domu a seznámí se s historií piva a plzeňských pivovarů a hospod. Toto muzeum je zároveň i místem pro vstup do plzeňského historického podzemí.
V pivovaru se dnes vaří řada produktů, vedle světoznámého Pilsen Urquellu i třeba Gambrinus či populární Birell.

Přečtěte si rozhovor o plzeňském minipivovaru Proud

Historické památky

V Plzni najdete i mnoho historických památek, které byste si neměli nechat ujít. Dominantou celého města je gotická katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v celém Česku (102,26 m). Když zdoláte jejích téměř tři sta schodů, nabídne se vám z jejích ochozů nádherný výhled nejen na město, ale do celého okolí. Chrám stojí na náměstí Republiky, je zasvěcen plzeňskému patronovi svatému Bartoloměji, jeho stavba začala zároveň se založením města v roce 1295 a dokončena byla v 16. století. Katedrálou se chrám stal v roce 1993, kdy papež Jan Pavel II. v Plzni zřídil biskupství. Nejcennějším dílem uvnitř katedrály je pak gotická opuková socha Plzeňská madona z konce 14. století. 

Rovněž na náměstí Republiky pak najdete tři zlaté kašny. Ty zde byly vybudovány v roce 2010 na návrh architekta Ondřeje Císlera. Nádrže kašen jsou z černé žuly a pozlacené chrliče symbolizují motivy s plzeňského znaku – anděla, chrtici a velblouda.

V Plzni před druhou světovou válkou žila početná židovská komunita a dodnes se zde zachovalo několik unikátních památek. Zcela mimořádná je Velká synagoga, která je největší synagogou na území České republiky a patří i k největším synagogám i ve světovém měřítku. Byla postavena v roce 1893 v pseudorománském slohu s maurskými prvky a bohatou vnitřní výzdobou. Mezi další památky židovské kultury patří Stará synagoga nebo Nový židovský hřbitov s památníkem obětem nacistické perzekuce.

V Plzni se nacházejí i do roku 2000 prakticky zapomenuté interiéry z pera proslulého architekta Adolfa Loose. Z původních třinácti interiérů, které navrhl pro zámožné plzeňské rodiny, z nichž většina byla židovského původu, se jich dochovalo osm, přičemž šest je možno navštívit.

Přečtěte si příběhy plzeňských interiérů z pera Adolfa Loose

Kam na oběd či kávu

V Plzni určitě hlady trpět nebudete. Je zde široká nabídka různých typů restaurací, bister i kaváren. Podle respektovaného průvodce Gastromapa Lukáše Hejlíka stojí v centru západočeské metropole za návštěvu např. Lékárna – restaurace a šenk přímo na náměstí Republiky, kde nabízí spíše tradiční kuchyni, ve všední den mají obědová menu a pochopitelně dobře ošetřené plzeňské pivo. Kavárna Cavino nabízí nejen snídaně, ale i obědy a k večernímu vínu pak různá tapas. A za návštěvu určitě stojí řemeslné zmrzlinářství Kolombina, kde zmrzlinu vyrábějí zásadně z čistě přírodních surovin bez umělých přísad, směsí a past.

Přečtěte si rozhovor s plzeňskou zmrzlinářkou

Kam vyrazit s dětmi

Vyrazíte-li do Plzně s dětmi, neměli byste minout Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně, často zkracovanou na Zoo Plzeň. Je to druhá nejstarší a čtvrtá nejnavštěvovanější zoologická zahrada u nás, která chová nejvíce druhů živočichů ze všech zoo v Česku.

V těsném sousedství vedle ZOO se nalézá DinoPark Plzeň, kde na návštěvníky čekají desítky modelů dinosaurů v životní velikosti. Plzeňský DinoPark vznikl v roce 2003 a je nejstarší na území České a Slovenské republiky.

Pro milovníky historie a techniky je ideálním cílem Techmania Science Center. Tento interaktivní vědecký park nabízí exponáty a aktivity, které zaujmou jak děti, tak dospělé.

Podpořte Reportér sdílením článku