Logo

Jak zachránit úrodu v Africe? Pomohou české satelity

3. července 2024

foto: TRL Space

Staví satelity v Česku i ve světě. Ve Rwandě momentálně budují družici pro pozorování Země, která má pomoci tamním zemědělcům, a začínají pracovat i na družici pro první africkou misi k Měsíci. „Celá Afrika si uvědomuje, že v zavádění kosmických technologií je budoucnost,“ říká Petr Kapoun, šéf brněnské kosmické firmy TRL Space. Největší riziko? Že dojde při startu k výbuchu rakety, která má družici do vesmíru donést.

Africkou pobočku vaší společnosti TRL Space, která sídlí ve Rwandě, nedávno navštívil i prezident Petr Pavel. Co přesně ve Rwandě děláte?

Snažíme se na africký kontinent, který poslední dobou ve velkém zavádí kosmické technologie, dovézt své know-how. Tyto technologie budoucnosti se v Africe stále víc využívají například pro telekomunikaci, ale mohou pomoci i v zemědělství, což tam hraje velkou roli. Celkově jsou důležité pro monitorování životního prostředí a možných přírodních katastrof, protože jakákoli záplava nebo zničená úroda mohou pro ekonomiku tamních zemí znamenat obrovské ztráty. Pokud jde o návštěvu českého prezidenta, pro nás to byla opravdu velká pocta, beru to i jako pochvalu za to, že se snažíme do světa vyvážet českou značku.

Kdy jste pobočku v Africe otevřeli?

Před dvěma lety. Když jsme do Rwandy přišli, zavázali jsme se k tomu, že kosmické technologie nechceme jen prodávat, ale že chceme vytvořit i lokální kosmickou ekonomiku. Rozhodli jsme se tam vybudovat infrastrukturu, laboratoře, které jsou potřeba pro stavbu družic, a vytvořit i pracovní místa. Snažíme se skrze projekty předávat know-how z České republiky, z naší mateřské firmy, do té africké, ve které dnes pracuje už deset místních inženýrů. Osm jich je rwandské národnosti, jedna kolegyně je z Keni a jeden ze Zimbabwe.

Proč jste si vybrali zrovna Rwandu?

Součástí naší firemní strategie je vstupovat na nové trhy, jako je právě Afrika, ale čeká nás i Asie či Blízký východ. Konzultovali jsme i s ministerstvem zahraničí, který stát je z pohledu politiky a ekonomické diplomacie pro Českou republiku dobrým partnerem. Hledali jsme zemi, která je pro podnikání přívětivá, bezpečná, kde se nemusíme bát změn režimu. A Rwanda dokonce vyšla i jako bezkorupční.

A jste spokojení?

Musím říct, že to byl skvělý tah, protože Rwanda je takový tygr Afriky, země, která neuvěřitelně roste a kde jsou podmínky podobné jako v Evropě. Někteří říkají, že když přistanete v hlavním městě Kigali, tak ani nejste v Africe. A pravda je, že to tam vypadá jako například v Kalifornii.

Přečtěte si také

Vztahy s místními

Jak těžké bylo se v Africe prosadit?

Extrémně těžké. Ale mě osobně a celkově i náš tým hnala touha dokázat něco i v jiném prostředí. Důvěra se tam buduje neustálou přítomností a přímými kontakty. Často se stává, že firmy do země přijedou, odprezentují, co chtějí nabídnout, odletí a čekají, co bude. My jsme na to šli jinak, snažili jsme se vybudovat vztahy s místními. Ve Rwandě jsem byl proto přítomný téměř každý měsíc. Zapojili jsme se i do komunitních aktivit, šli jsme za místními zemědělci a zjišťovali, jak budou využívat data získaná ze satelitů. Po roce a půl konstantní přítomnosti jsme se stali lidmi, kteří to myslí vážně. Pak jsme začali i budovat infrastrukturu a ukázali jsme tak, že plníme, co jsme slíbili.

Podpořte Reportér sdílením článku