Logo
Ikonické domy

Nenápadný skvost hradního spolutvůrce, poslední Loosova stavba i přestěhovaný mládenecký byt 

Post Image

Nenápadný skvost hradního spolutvůrce, poslední Loosova stavba i přestěhovaný mládenecký byt 

Play icon
16 minut
Winternitzova vila. Dům se pyšní hned dvěma terasami. Dřevo, cihly a velkoplošná okna charakterizují dvouúrovňovou obytnou halu.

Foto: Archiv vily Winternitz - David Cysař

Vila, kterou pro svou rodinu navrhl klíčový muž přestavby Pražského hradu, poslední stavba dokončená pod taktovkou Adolfa Loose za jeho života a interiér z jeho pera, který byl původně umístěn v Plzni. Hned tři vynikající ukázky moderní architektury se nacházejí v Praze.

Tento díl seriálu je věnován netradičně třem pražským objektům. Jsou součástí prestižní mezinárodní sítě Iconic Houses, která celosvětově čítá asi 200 staveb, v Česku do ní momentálně patří dvanáct domů. Všechny ikonické domy jsou otevřeny veřejnosti – jde o tzv. house musea.

Přečtěte si i další článek ze seriálu Ikonické domy

Rothmayerova vila   

Od roku 1921 do 50. let byl Otto Rothmayer klíčovým mužem přestavby Pražského hradu, i když jeho oficiálním architektem se nikdy nestal. Postupoval většinou podle pokynů svého učitele Plečnika, který mu je posílal z Lublaně, ale místy na Hradě realizoval i vlastní projekty, např. Rothmayerův sál. Na realizace mimo Pražský hrad mu mnoho prostoru nezbývalo. Dvoupodlažní vila na rozhraní Břevnova a Střešovic je jednou z výjimek. 

Otto Rothmayer vilu navrhl a postavil pro sebe a svou rodinu. Jeho hlavním cílem nebyla okázalost ani luxus, ale to, aby se zde jeho rodině dobře žilo. Vila je nenápadná a mnohý kolemjdoucí ji ani nezaznamená – i díky vzrostlé zahradě, která ji obklopuje. Zahrada hrála od počátku důležitou roli a později ji proslavila série fotografií Josefa Sudka Zahrada pana kouzelníka. K přírodě měl Otto Rothmayer – podobně jako jeho učitel Plečnik – vřelý vztah. Otcové obou architektů byli truhláři, jejich synové se nejdříve v oboru vyučili a uměli si dřevo jako materiál výborně podmanit. Většinu interiéru Rothmayerovy vily včetně nábytku a podlah vyrobil sám majitel z borovicového a smrkového dřeva. I díky tomu připomíná interiér domu vesnické stavení, malebné ve své prostotě a jednoduchosti. 

Podpořte Reportér sdílením článku