Logo

Sen, který se nesnil. Filmový debut startuje na karlovarském festivalu

Na letošním karlovarském festivalu bude mít premiéru film Mord. „Hraje v něm hlavní roli – Karla – můj táta,“ píše režisér Adam Martinec, který snímkem debutuje.

Na karlovarský festival jsem se poprvé dostal před devíti lety, když jsme tam natáčeli Vlka z Královských Vinohrad, poslední film režiséra Jana Němce – dělal jsem mu pomocníka.

Tehdy jsem začal poznávat festivalovou atmosféru. Nablýskaný filmový svět, který často až tak nablýskaný není. Ale líbilo se mi, že tam film dokáže přitáhnout lidi do kina, a pak jsem si každý rok našel důvod, abych se vracel. Člověk ve Varech vidí filmy, které by normálně neviděl, v sále plném lidí, to mi dodává trochu naděje.

Přečtěte si také

Letos tam má premiéru Mord. Hraje v něm hlavní roli – Karla – můj táta, což není herec a hrát tam neměl, i když je Karel postava lehce inspirovaná mým a jeho charakterem. Hrát to měl profesionální herec, ale během kamerových zkoušek mi táta nahazoval v dialozích, a když to na FAMU viděl Bohdan Sláma, opakoval: „Dej si do role Karla tátu, máš ho dobrýho.“ 

Takže i táta jede do Varů, zná je dokonce líp než já. Jeho brácha bydlel u Thermalu, v létě k němu jezdíval a stál od šesti od rána ve frontě na lístky. A teď se tam ocitneme na pódiu – dva obyčejní lidé. Jsme nadšeni, ale nedokážeme si představit, co nás čeká. Já jsem hodně nervózní. Kdyby mi někdo řekl v době, kdy jsem šel studovat režii na FAMU, že budu s absolventským filmem v hlavní soutěži, smál bych se. Je to splněný sen, který jsem neměl odvahu snít.

Podpořte Reportér sdílením článku