Logo
Evropské volby

Evropské volby: Jak se Slováci nesemkli

Post Image

Evropské volby: Jak se Slováci nesemkli

Play icon
10 minut
Překvapivý vítěz. Michal Šimečka, šéf opoziční strany Progresívne Slovensko.

Foto: ČTK/Profimedia.czz

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica to vypadalo jasně. Vládní Smer se nerozpakoval využít pokusu o vraždu ve volební kampani, opoziční Progresívne Slovensko čekalo, že to na voliče zafunguje. Jenže nakonec volby do Evropského parlamentu dopadly překvapivým vítězstvím PS, vedeného Michalem Šimečkou. Mezi slovenskými voliči zkrátka není dostatečná poptávka po kultu osobnosti.

Když v Handlové zaznělo těch pět výstřelů, pro jednoho člověka to znamenalo velké fyzické utrpení a pro pět a půl milionu dalších šok. Bylo ovšem také jasné, že brutální útok na slovenského premiéra bude mít politický rozměr.

Robert Fico je bez jakýchkoliv pochybností nejvýraznější a nejvíce polarizující slovenskou politickou osobností posledních dekád. Je předsedou největší koaliční strany a premiérem a následky střelby – kdy nebylo jisté, jestli vůbec přežije – měly potenciál vyvolat politické zemětřesení.

Přečtěte si další článek k evropským volbám

A opravdu. Hned po úvodní vlně debat na téma, kdo vyvolal nenávistnou atmosféru v zemi, se jako první vzpamatovali ti, komu jde o peníze a na sentiment nemají čas: bookmakeři. Ti nejprve přehodnotili původní předpoklad o téměř jistém vítězství opoziční strany Progresívne Slovensko (PS) ve volbách do Evropského parlamentu, přiklonili se k remíze a nakonec za jasného favorita vybrali Ficovu stranu Smer. 

Takto uvažovali pochopitelně. Bylo zřejmé, že Smer se nebude stydět tragédii na všech frontách politicky zpeněžit démonizováním politických soupeřů, odsuzováním kritiků mezi novináři a snahou o vytvoření obrazu národního mučedníka. Vrcholem byl Ficův projev plný obvinění na adresu opozice, médií a zahraničí, jejž pronesl těsně před volbami. Ten bylo možné i přeložit tak, že navzdory osobnímu utrpení nepovažuje extrémní polarizaci společnosti za krizový vývoj, ale naopak za kýžený stav, který je třeba nadále povzbuzovat a podněcovat.

Podpořte Reportér sdílením článku