Logo
Evropské volby

Ostrůvek stability versus oceán šílenství. Česká politika jako zdroj nekončícího zklamání

Post Image

Ostrůvek stability versus oceán šílenství. Česká politika jako zdroj nekončícího zklamání

Play icon
12 minut

Foto: ČTK/Profimedia.cz

Rok a čtvrt před volbami panuje ve společnosti značná nespokojenost s celkovou politickou situací. V evropských volbách nahrála vzestupu nových opozičních subjektů. Komplikovaný politický a byrokratický systém funguje jako ochrana před zneužitím moci, ale zároveň komplikuje či přímo znemožňuje efektivní vládu v zemi.

Evropské volby symbolicky ukončily druhou třetinu českého volebního období. Ta první vyvrcholila v lednu loňského roku volbou prezidenta a ta poslední nás dovede k dalším sněmovním volbám příští rok na podzim. Nabízí se tak příležitost k pohledu na to, v jaké formě jsou hlavní hráči na politické scéně i jaké nálady panují v publiku, které bude o osudech těch hráčů rozhodovat.

Přečtěte si další článek k evropským volbám

Vládě spadl řetěz

Pojďme se nejprve podívat na vládní tábor. Po první třetině si mohli koaliční politici a političky říct, že pro ně dopadla celkem slušně.

Podařilo se v ní velmi dobře zareagovat na ruskou invazi na Ukrajinu. Česko mělo hned od vypuknutí konfliktu jasnou pozici i dobrou zahraniční politiku, která odpovídala historické zkušenosti země s vpádem Moskvou řízených vojenských sil.

Zároveň Česko – za velkého přispění samotných obyvatel – až nečekaně hladce zvládlo velkou uprchlickou vlnu, která se zvedla v reakci na útok Putinova režimu. 

K tomu se povedlo zvládnout ve druhém pololetí 2022 náročné období evropského předsednictví. 

Podpořte Reportér sdílením článku