Klidně založíme třicet dětských skupin ročně, jen potřebujeme od státu podporu

24. června 2024

foto: použito se svolením Jindřicha Fialky

Je to nekonečné téma – nedostatek míst ve školkách. Přitom průzkumy ukazují, že většina rodičů by si přála začít částečně pracovat ještě dřív než před třetími narozeninami svých dětí, kdy je (někde nejistá) možnost dát dítě do státní školky. Řešením by mohly být dětské skupiny. Jindřich Fialka stojí za neziskovou organizací Sto skupin, která jich chce různě po Česku otevřít, jak název napovídá, právě sto. Naráží ale na problém – nedostatek financí a byrokracii.

Kolik dětských skupin a školek se vám podařilo otevřít za dva roky vaší existence?

Teď jich máme sedmnáct, otevřít první nám zabralo devět měsíců. Teď už nám to jde rychleji a otevíráme dvě až tři nové dětské skupiny za měsíc.

V plánu jich ale máte založit sto. Kolik času vám to dle odhadu zabere?

Mysleli jsme, že to zvládneme do tří let, ale už je jasné, že to nevyjde. V mezičase se totiž zpřísnily požadavky hygieny a hasičů, takže kvůli shánění razítek teď všechno trvá déle. Ale do pěti let bychom to měli stihnout.

Jak dlouhá je cesta od počátečního rozhodnutí „založíme dětskou skupinu“ až po její skutečné otevření?

Novou skupinu zvládneme otevřít za tři až čtyři měsíce od podepsání nájemní smlouvy, to znamená, že uděláme rekonstrukci prostoru, postavíme a proškolíme tým, vyřešíme hygienu a hasiče, spustíme webové stránky… V realitě se to ale často hodně protahuje. Zdrží nás třeba hasiči, kteří opakovaně nechtějí vydat stanovisko a prodlužují otevření o měsíce. My jim dodáme podklady, oni mají třicet dní na vyjádření, po měsíci přijde zamítnutí se třemi výhradami, které napravíme, a za další měsíc nám pošlou další dvě výtky, které v původním vyjádření vůbec nebyly. Nejdéle se nám tohle byrokratické kolečko protáhlo ve Vyškově, kde jsme měli otevírat v lednu a nakonec jsme otevřeli až v říjnu.

Od prvního ledna 2025 se ještě zpřísní pravidla ohledně bezpečnosti v dětských skupinách. Řada z nich avizovala, že bude muset skončit. Tušíte, kolik přesně?

Počítá se, že provoz ukončí nějakých dvacet procent, často jsou to zajeté dětské skupiny s desetiletým provozem. Nejsem si jistý, proč máme pravděpodobně nejpřísnější bezpečnostní a požární podmínky pro dětské skupiny na světě. Druhý únikový východ, který bude od prvního ledna vyžadován, nemůžete vybudovat v řadě historických domů v centrech měst, kde skupiny sídlí.

Přečtěte si také

Balík sedmi miliard

Máte čísla, kolik dětí se u nás nedostane do školek?

Pro děti od tří do šesti let chybí kolem čtyřiceti tisíc míst. A to jsou teď relativně slabší ročníky, do budoucna to může být i víc. Když přidáme i děti od jednoho do tří let, chybí nám přibližně sedmdesát až sto tisíc míst v systému předškolní péče a vzdělávání. Zároveň máme nejdelší mateřskou a rodičovskou na světě, což není dlouhodobě udržitelné, takže poptávka po místech pro malé děti bude časem ještě vyšší. Většina lidí na rodičovské se chce do své práce – byť třeba na částečný úvazek – vrátit dřív. Ale dokud nejsou místa ve školkách, nemají možnost. Proto jsme taky založili Sto skupin, abychom tenhle problém pomohli vyřešit.

Podpořte Reportér sdílením článku