Logo
Evropa a klimatická opatření

Labyrint emisních povolenek. Jak fungují a jaká rizika pro klima i průmysl nesou

Post Image

Labyrint emisních povolenek. Jak fungují a jaká rizika pro klima i průmysl nesou

Play icon
40 minut

Foto: Reportér

Když se řekne emisní povolenka, zhruba víme, o co jde. Málokdo ale složitému systému rozumí víc. Nyní se zdá, že během dvou let projde evropské obchodování s emisemi dalšími turbulencemi: ty můžou vést v dohledné době k celkovému zdražení elektřiny a současně být kontraproduktivní z hlediska snižování emisí. Náklady průmyslu by se totiž mohly zvýšit natolik, že se výroba začne ve velkém přesouvat do zemí, které nejsou ohledně emisí tak striktní, takže se objem skleníkových plynů nakonec zvýší. Pojďme se podrobně podívat, jak povolenky fungují.

V Americe se traduje, že máloco dokáže ovlivnit výsledky prezidentských voleb tak jako aktuální cena pohonných hmot. Bílý dům prý udělá všechno možné, jen aby v období těsně před volbami byla na stojanech benzinových stanic nejnižší možná suma. 

Ceny elektřiny do očí tolik nebijí. Přesto se podle dobře informovaných pozorovatelů v Bruselu báli, že by mohly výrazně promluvit do nedávných evropských voleb. A tak podpořili jejich snížení tím, že „zlevnili“ emisní povolenky, které zásadně prodražují především výrobu elektřiny z uhlí. Poslali jich do oběhu zkrátka víc, než bylo původně v plánu, což vedlo ke snížení jejich ceny. Aby však v důsledku snah zabránit revoltě voličů neutrpěly klimatické cíle, „nenatiskly“ se nové povolenky, ale začaly se v aukci nabízet ty, které se měly uvolnit až po roce 2026. Pokud nedojde v Evropské komisi ke změně kurzu, dopady tohoto rozhodnutí dost možná brzy pocítíme: a to tak, že lidé a firmy budou za elektřinu v souhrnu platit více. Alespoň do té doby, než si celý systém najde novou rovnováhu.

S cenou povolenek je to složité. Může ji ovlivnit řada nevypočitatelných faktorů od počasí přes situaci na trhu s plynem, celkový výkon ekonomiky, vnitřní politiku až po geopolitiku. Když se sejde dohromady několik okolností, které mají podobný účinek, říká se tomu perfect storm. A v roce 2026 můžeme jednu takovou dokonalou bouři očekávat. 

Vlivem mechanismů, které se zde pokusíme vyložit, hrozí, že cena povolenek bude během dvou let opět strmě růst. To by, alespoň v našem regionu, dosud závislém na uhlí, znamenalo opětovné zvyšování celoročních cen elektřiny. Energeticky náročný průmysl, který má sám povinnost povolenky odevzdávat, by dostal další ránu – což by i z pohledu klimatické politiky bylo nakonec kontraproduktivní. Proč? 

Povolenky jsou totiž dvousečná zbraň. Do určité chvíle platí, že čím vyšší je jejich cena, tím rychleji se dekarbonizuje. Zároveň se však může v určitý moment stát, že průmysl tlak nezvládne a výroba se přesune mimo Evropu. Do míst, kde mohou být emise dvojnásobně i trojnásobně vyšší.

Abychom však mohli posoudit, co nás čeká, musíme nejdříve porozumět tomu, co jsou povolenky vlastně zač.

Přečtěte si také

U kyselých dešťů

Emisní povolenka je položka na účtu v Rejstříku Unie. „Ten funguje jako taková povolenková banka,“ vysvětluje Zuzana Váchalová, vedoucí kanceláře představenstva Operátora trhu s elektřinou, který český rejstřík spravuje. Jedna povolenka opravňuje elektrárnu nebo třeba cementárnu vypustit do ovzduší jednu tunu CO2 či adekvátní množství jiného skleníkového plynu. 

Jak se k povolence takový podnik dostane?

Výrobci hnojiv, papírny, ocelárny, cementárny a jiná energeticky náročná odvětví, která by byla povinností nakupovat povolenky znevýhodněna proti světové konkurenci, dostanou značnou část povolenek na pokrytí svých emisí zdarma. Nějakých 43 procent povolenek z každoročního přídělu se takto rozdá. Zbytek si musí průmyslníci, stejně jako majitelé elektráren, kteří na povolenky zdarma nárok nemají, koupit. To je možné buď na energetické burze v Lipsku, kde se zbytek ročního přídělu draží, nebo na takzvaných sekundárních trzích. Tam mezi sebou investoři obchodují s třeba už dávno vydanými povolenkami stejně jako s akciemi firem nebo dluhopisy států. 

Podpořte Reportér sdílením článku