Logo
Výletní restaurace

Čapek tu dopsal Krakatit a pil při tom černé pivo. Výletní restaurace Rudlák znovuožívá

Post Image

Čapek tu dopsal Krakatit a pil při tom černé pivo. Výletní restaurace Rudlák znovuožívá

Play icon
16 minut

foto: Marek Knittl

Zdálo se, že to výletní restaurace Rudolfov už má za sebou. Přitom je spojena s takovými jmény, jako jsou hrabě Karl-Eugen Czernin, architekt Josef Zítek nebo spisovatel Karel Čapek. Naštěstí si objektu všiml Peter Chvojka. A Rudlák právě vstává z popela.

Projíždím centrem Jindřichova Hradce kolem třetího největšího zámeckého komplexu v České republice. Po několika minutách se nacházím v aleji, kde na jejím pravém konci stojí elegantní bílý dům s altánem. Není se čemu divit, že sem Jindřichohradečtí chodívali pěšky. Výletní restaurace Rudolfov, mezi místními Rudlák, byla v minulosti věhlasným kulturně-společenským centrem. Vznikla podle návrhu uznávaného architekta Josefa Zítka a Karel Čapek zde dopsal svoji geniální knihu Krakatit. Místo však na mnoho let upadlo v zapomnění, chátralo a vypadalo to, že dávnou slávu i torzo v tichosti rozloží čas. 

Přečtěte si také

Černé pivo

Letos je to sto let od vydání utopického románu Krakatit. Vědecko-fantastické dílo dopsal Karel Čapek o rok dříve – v roce 1923 – během své letní dovolené ve výletní restauraci Rudolfov. 17. listopadu 2023 se po náročném byrokratickém, ekonomickém i rekonstrukčním boji znovu otevřela veřejnosti. Výčep stojí na původním místě, takže od něj máte stejný výhled jako kdysi Karel Čapek. Tomu naopak scházel pohled na vitrínu s domácími dezerty, jakými jsou pavlova s mučenkou, panna cotta s malinami nebo banánový cheesecake s čokoládou. Zato černé pivo si bylo možné objednat tehdy i dnes. 

„Tak posílám jen důležitou zprávu, že doposud to tu není zlé, že hrozně mnoho jím, ještě víc spím a bohužel velmi málo píšu, ne že bych na to neměl čas, ale pro jakousi velikou lenost. Neztloustnu-li tady, pak už k tomu vůbec nemám nadání,“ napsal dne 27. července 1923 Karel Čapek Olze Scheinpflugové. Kromě toho, že mnoho jí, v dopisech zmiňuje, že si s oblibou dává právě černé pivo. 

Podpořte Reportér sdílením článku