Logo
AI versus umělci

Hollywood v odboji: Umělci se začínají bránit zneužívání umělou inteligencí 

Post Image

Hollywood v odboji: Umělci se začínají bránit zneužívání umělou inteligencí 

Play icon
17 minut
Není to poprvé. V roce 2016 představil hongkongský designér Ma humanoidního robota inspirovaného (pro změnu) podobou herečky Scarlett Johanssonové.

foto: ČTK/Profimedia.cz

Firma provozující nejznámější „umělou inteligenci“ se střetla s jednou z nejslavnějších hereček: OpenAI, vedená Samem Altmanem, přitom ze sporu se Scarlett Johanssonovou nevychází dobře. Umělci a hollywoodští herci se začínají bránit tomu, aby nástroje AI mohly jejich díla využívat bez jakékoli regulace. Digitálně otravují obrazy, na které mají práva, jsou aktivnější v odborech.

Pročetla jsem si tvoje maily a všimla jsem si, že jsi nedávno prošel rozchodem – říká hlas jménem Samantha Theodorovi. „Jsi docela všetečná,“ stěžuje si jí Theodore o něco později…

Nejde o skutečnou konverzaci, ale scénu z jedenáct let starého sci-fi snímku Her (Ona). Hlavní postava Theodore je v něm jedním z prvních lidí na světě, který má tu čest vyzkoušet novou „umělou inteligenci“ – hlasový asistent Samanthu.

Film Her měl relativně skromný rozpočet a nebyl bůhvíjak úspěšný, ale vybudoval si fanouškovskou základnu oddaných diváků. Jedním z hlavních motivů snímku je strach z narušení soukromí vlezlou technologií. Právě proto se teď film dostal opět do centra zájmu médií i veřejnosti obecně: mohou za to obavy o krádež intimních dat, jak o tom pojednává snímek, v kombinaci s dnes už nikoli fiktivním, ale skutečným rozmachem umělé inteligence. Nebo spíše v souvislosti s překotným rozvojem nástrojů, které se umělou inteligencí nazývají: o tom, do jaké kategorie zařadit šířící se takzvané velké jazykové modely, se totiž dnes vedou určité spory. Jde o umělou inteligenci v pravém slova smyslu, nebo jen trochu sofistikovanější programy, které jsou schopné pro člověka vytvořit dostatečně věrohodnou iluzi myslícího stroje? Mnozí experti upozorňují, že průlom k opravdové plné umělé inteligenci je teprve před námi. 

Ať už je to však jakkoliv, velké jazykové modely jsou v posledních několika letech všude, kam se podíváte, a většina lidí je stejně pojmem „umělá inteligence“ označuje.

Přečtěte si také

Průkopnická firma

Firma, která se svým velkým jazykovým modelem slaví největší úspěchy, je kalifornská OpenAI a její proslulý model ChatGPT. Ten prochází neustálým vývojem a právě jeho nejnovější verze vzbudila mediální bouři související s filmem Her.

Donedávna si většina lidí s „umělou inteligencí“ prostě psala. Napsali jste dotaz, počkali si na odpověď a tak dále. ChatGPT posléze umožňoval ovládání hlasem, ale šlo to velmi nemotorně. Například pokud vás model špatně pochopil, museli jste většinou počkat, až oddrmolí celou svou nesouvisející odpověď, než jste ho mohli opravit. Což není úplně nejpříjemnější uživatelská zkušenost.

Podpořte Reportér sdílením článku