Logo

Hrdinka ze známky: Masaryk ji držel v náručí, kvůli komunistům z Československa emigrovala

Post Image

Hrdinka ze známky: Masaryk ji držel v náručí, kvůli komunistům z Československa emigrovala

Play icon
7 minut

foto: Paměť národa

Když jí byly tři roky, vystrčili ji dospělí na pódium do náručí prezidenta Masaryka. Po smrti TGM posloužila fotografie, která ten okamžik zachycuje, jako předloha pro poštovní známku. Eva už tehdy studovala gymnázium, kam začaly přicházet stohy žádostí o její podpis. Po válce snila o práci učitelky, ale její rodina přišla o pilu a Eva odmítla vstoupit do komunistické strany. Krátce po svatbě se rozhodla s manželem emigrovat.

Píše se 17. červen 1928, malé Evě jsou tři roky. Na Vysočinu do Žďáru (dnes Žďár nad Sázavou) přijíždí prezident Masaryk. „Babička mi ušila slavnostní kroj, s maminkou mě do něj navlíkly a šly jsme na náměstí,“ vzpomíná Eva Haňková, rozená Neugebauerová.

Rodinná delegace čekala pod tribunou na proslov TGM. „Byl tam i pan řídící s žáky, mluvil s maminkou a napadlo je, abych šla na pódium a předala starému pánovi kytičku,“ zní na nahrávce pro Paměť národa. Pro tříleté dítě to nebyl snadný úkol. „Maminka se později mnohokrát zmiňovala, jak na mě byla pyšná.“

Na pódiu si Evy někdo všiml, zvedl ji a podal prezidentovi. „Masaryk mě vzal do náručí a ptal se, jak se jmenuji a kde mám maminku. Snažila jsem se ji v tom davu najít a ukázat mu ji, ale nepodařilo se mi to.“ V ten okamžik stiskl fotograf spoušť.

O deset let později v březnu 1938, k nedožitým Masarykovým osmaosmdesátinám (zemřel o půl roku dříve), vyšla poštovní známka, jejíž autor Bohumil Heinz použil jako předlohu právě snímek ze Žďáru. „Strhla se lavina, do školy chodily hromady dopisů s žádostí o můj podpis, nebo dokonce o rozhovor, jeden jsem skutečně poskytla.“

Přečtěte si také

Maminka a Rusové

Hrdinka z poštovní známky se narodila v květnu 1925 v Praze. Její otec byl důstojníkem Československé armády, krátce po narození dcery aktivní vojenskou činnost ukončil. Rodina koupila parní pilu ve Žďáru a odstěhovala se tam.

Podpořte Reportér sdílením článku