Logo

Český sklář rytířem Řádu umění a literatury

7. června 2024

foto: Moser

Mistr sklář Zdeněk Drobný ze společnosti Moser převzal ve čtvrtek 6. června 2024 z rukou francouzského velvyslance v České republice rytířský Řád umění a literatury. Titul, který uděluje Ministerstvo kultury Francie, putuje do karlovarské sklárny již podruhé – v roce 2020 ho obdržel mistr rytec Tomáš Lesser.

„Stále se s tím nemůžu sžít, že jsem obdržel takto významný řád. Jsem nesmírně šťastný, že putoval právě do Moseru. Myslím teď hlavně na mistry, kteří mě do řemesla zasvětili, a na mladé skláře, se kterými byla radost spolupracovat. Přál bych jim tento pocit jednou v životě zažít,“ uvedl po převzetí ocenění Zdeněk Drobný.

„Zdeněk Drobný v naší sklárně působil celý svůj profesní život, přesně 51 let. Foukal ty nejnáročnější objekty a nápojové soubory včetně těch, které pak putovaly na královské tabule. Sklářství vnímal jako svoje životní poslání, do kterého dával své maximální nasazení. O to více nás potěšilo, že jeho práci ocenilo francouzské ministerstvo,“ prohlásil Pavel Mencl, generální ředitel Moseru.

Druhý rytířský titul je pro sklárnu obrovským úspěchem, vyjádřením uznání řemeslnému a uměleckému mistrovství jejích sklářů. Společnost MOSER se již 167 let věnuje výhradně ruční výrobě skla. Její díla, která jsou vyráběna z kvalitního bezolovnatého křišťálu, dobývají úspěšně český i zahraniční trh. Díky tomu dnes firma patří mezi přední české exportéry a reprezentuje tak celosvětově umění českých sklářů. Moser je i jedinou českou firmou, která je členem prestižní francouzské asociace Comité Colbert, jež si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků.

Udělením prestižního francouzského řádu se Zdeněk Drobný zařadil mezi významné české osobnosti, jakými jsou například Václav Havel, Jiří Menzel či Bohumil Hrabal. Ze zahraničních osobností získali stejné ocenění třeba Sean Connery, Clint Eastwood, Bruce Willis, George Clooney, Audrey Hepburn, Meryl Streep, Bono, David Bowie, Bob Dylan, Ray Bradbury či Tim Burton.

Přečtěte si také

Comeback s limitkou ERA

V souvislosti s rytířským titulem Moser představil svou novinku, limitovanou edici vázy ERA. „Když jsem se dozvěděl, že dostanu rytířský řád, vrátil jsem se po dvou letech v důchodu na huť, abych pro radost z ocenění vyfoukl u sklářské pece novou vázu. Bylo to pro mě velkým potěšením,“ dodává nositel rytířského řádu Zdeněk Drobný. Design vázy navrhl umělecký ředitel sklárny Moser a Grand designér roku 2023 Jan Plecháč: „Toužil jsem vytvořit něco zcela unikátního. Díky tomu, že se Zdeněk Drobný vrátil na huť, jsem mohl zúročit jeho obdivuhodné dovednosti, jeho pochopení skla. Povolal jsem ty nejlepší brusiče, spojil jejich mistrovské schopnosti a vášeň, kterou jsme společně vnesli do této jedinečné výzvy. Byla to symbióza mistrovství a inspirace, která dala naší váze život.“

Vázu Era sklárna vyrábí ve třech barevných variantách – čistý křišťál, křišťál vrstvený alexandritem a podjímaný křišťál s tříbarevným jádrem (aurora, ametyst a růžová). Tříbarevné jádro je pro Moser naprosto výjimečné. Díky němu je každá váza unikátní, žádná jiná není úplně stejná, protože na každé ulpělo jiné množství barev a na každé se jinak prolínají. K dostání bude pouze limitovaná edice 77 kusů, každý z nich bude opatřen unikátním číslem a podpisy tvůrců – rytíře Řádu umění a literatury Zdeňka Drobného a uměleckého ředitele Moseru a Grand designéra roku 2023 Jana Plecháče.

Limitovaná edice vázy Era, která vznikla ve spolupráci Zdeňka Drobného a uměleckého ředitele společnosti Moser Jana Plecháče

foto: Moser

Podpořte Reportér sdílením článku