Logo

Sportovci mají souboj v krvi. Na frontu se přihlásili mezi prvními

5. června 2024

foto: použito se svolením Marka Vítka

Za víc než dva roky války na Ukrajině se oběťmi bojů – kromě desetitisíců dalších lidí – staly i víc než čtyři stovky ukrajinských sportovců. Někteří byli zabiti na frontě, kam šli jako dobrovolníci, jiní nepřežili raketové útoky ve vnitrozemí. Osudy několika z nich a dopadem války na sport na Ukrajině se zabývá nový dokumentární film Charakter: sportovec novináře Marka Vítka.

Máte za sebou premiéru filmu Charakter: sportovec, což je dokument o situaci ve sportu na Ukrajině. Jak vznikl nápad na takový projekt?

Po invazi Ruska na Ukrajinu v únoru 2022, kdy do Česka přišlo mnoho ukrajinských uprchlíků, se k nám nastěhovala rodina – máma, starý hokejový trenér a dva hokejoví brankáři, devět a třináct let. Bydleli u nás rok a půl. Poté se rozhodli vrátit do Dnipra, protože tam začal fungovat zimní stadion. Byl jsem s nimi pořád ve spojení, psali jsme si a volali a oni mi vyprávěli, jak se sportuje v zemi, kde je válka.

A v jakém momentě jste se rozhodl, že by z toho mohl být film?

Když mi poslali fotky obránce týmu Jaguar Dnipro Makara Jerofjeje, který padl na frontě jako dobrovolník a na zimním stadionu mu vyvěsili fotku pod strop haly. Říkal jsem si, že to je šílené a že to je obrázek, který ilustruje stav sportu na Ukrajině. Tady v Evropě a v NHL se vyvěšují s velkou slávou dresy hokejistů, kteří jsou legendami těch klubů. A na Ukrajině se vyvěšují fotky sportovců, kteří padli na frontě nebo při raketovém útoku.

Námět je tedy váš a celý film jste se nakonec rozhodl i produkovat. Koho dalšího jste oslovil?

Oslovil jsem Radana Šprongla jako režiséra, protože během posledních dvou let na Ukrajině několikrát byl. Začali jsme si zjišťovat informace, jak to vypadá se sportem na Ukrajině, a dostali jsme se ke statistikám, podle nichž země k druhému výročí ruské invaze evidovala víc než čtyři sta mrtvých sportovců. Padli buď na frontě jako dobrovolníci, anebo je zabily ruské raketové útoky. V těch statistikách jsou zaznamenány i stovky sportovišť, která byla buď zničena, nebo obsazena a dneska jsou na okupovaných územích.

Například?

Například zimní stadion v Mariupolu. Mariupol měl hokejový tým, který fungoval v rámci Ukrajiny. Dneska je stadion obsazený, nefunguje tam nic. A takových sportovišť jsou stovky. A letošní rok je sportovní superrok, bylo mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát ve fotbale a hlavně olympiáda. Proto nás napadlo podívat se na to očima ukrajinských sportovců, kteří nemůžou pořádně trénovat, mají rozflákanou infrastrukturu a budou v televizi koukat na ruské sportovce, kteří si budou běhat v Paříži na olympiádě. Takže jsme to pojali jako aktuální dokument a také jako příspěvek do diskuse, jestli by ruští sportovci měli na velkých sportovních akcích vůbec být.

Přečtěte si také

Zklamání z olympijského hnutí

Na frontě bojují a umírají především muži. Do jaké míry se to dotýká i žen?

Podpořte Reportér sdílením článku