Logo
Česká iniciativa

Munice pro Ukrajinu. Náročná hra o střely i o dobrou pověst Česka

Post Image

Munice pro Ukrajinu. Náročná hra o střely i o dobrou pověst Česka

Play icon
32 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Právě tento měsíc by měly začít proudit na Ukrajinu první dodávky dělostřelecké munice pořízené v rámci takzvané české iniciativy. Jde o plán, který oznámil v únoru prezident Petr Pavel: v „průběhu týdnů“ – jak tehdy řekl – měla začít dostávat Ukrajina munici nakoupenou Čechy v různých zemích světa. Povede se to? Tým vlády Petra Fialy ujišťuje, že ano, navzdory otázkám, které se šířily v některých politických a byznysových kruzích. Jisté je, že Putinova armáda v poslední době postupovala: každý granát pro ukrajinské obránce se tak nyní počítá.

Českou iniciativu na pomoc Ukrajině s obstaráním nedostatkové munice, která vzbudila mimořádný ohlas po celém západním světě, čeká střet s realitou. Po fázi očekávání a slibů by měla následovat fáze jejich splnění.

Bezmála čtyři měsíce uplynuly od projevu českého prezidenta Petra Pavla v polovině února, kdy oznámil, že Česko našlo ve světě velké množství nedostatkových dělostřeleckých granátů, které by se mohly velmi rychle dostat na ukrajinskou frontu. Podle posledních veřejných příslibů by první dodávky měly na Ukrajinu zamířit v průběhu června a července, jinými slovy – začít s dodávkami, pokud nedojde k nějakému zádrhelu, by se mělo už tento měsíc.

Přečtěte si také

Přemostit nedostatek

Ambiciózní projekt, jehož cílem je poskytnout napadené Ukrajině nezbytnou dělostřeleckou munici, čelí od svého veřejného ohlášení mnoha výzvám. Musí překonat logistická omezení, pokrýt nemalé finanční náklady na koupi munice a vyhrát zákulisní boje nejen s Rusy, ale i přetahování s některými spojenci o ceněný vojenský materiál.

Dělostřelecké granáty jsou po dvou letech od začátku velké ruské invaze na Ukrajinu patrně nejvyhledávanější komoditou. Potřeba je velké množství, protože historické zásoby, někdy pocházející až z dob studené války, jsou z velké části vystřílené. Aby se Ukrajina mohla účinně bránit početnějším ruským silám, které tradičně spoléhají na silné dělostřelectvo, potřebuje dostatek velkorážové munice. Dělostřeleckou palbu používají obě strany k postupnému vyčerpání protivníka a k udržování pozic podél téměř tisíc kilometrů dlouhé frontové linie. 

Evropská unie ve spolupráci s dalšími západními spojenci slíbila loni v březnu dodat Ukrajině milion kusů velkorážové munice během následujících dvanácti měsíců. To se podařilo splnit zhruba z poloviny kvůli nedostatečné výrobní kapacitě v Evropě i Spojených státech. Nové investice totiž vyžadují delší čas a velcí zbrojaři chtějí záruky dlouhodobých kontraktů.

Česká muniční iniciativa, jak se tomu po vystoupení prezidenta začalo říkat, má podle českých vyjednavačů „přemostit obrovský nedostatek“, který na ukrajinské straně panoval v posledních měsících, a zajistit stabilní přísun dělostřeleckých granátů, než se plně rozběhne zvýšená výroba v Evropě, ale i přímo na Ukrajině. Zároveň se počítá s tím, že dočasný nákup munice mimo Evropu by mohl pokračovat i v příštím roce a podle akutních potřeb ukrajinské armády by se mohl zaměřit také na jiné kalibry a typ vojenského materiálu.

Podpořte Reportér sdílením článku