Logo
Udržitelnost a obaly

Konec hotelových minilahviček, igeliťáků a pidikečupů

foto: ČTK/Profimedia.cz

Na hlavu každého Evropana dnes připadá 190 kilo obalů ročně. Omezit toto číslo a rostoucí trend se snaží EU novou legislativou zasahující spotřebitele, obchodníky, restaurace i hotely.

Nařízení o obalech a obalových odpadech přijal Evropský parlament na své poslední plenární schůzi ve starém složení v dubnu. Omezit nárůst množství obalů a odpadů z nich má řada zákazů, hlavně plastových materiálů, a pak tlak na jejich recyklaci a větší používání vlastních kelímků a nádob.

Nejviditelnější změnou pro běžného spotřebitele budou následující věci. Z hotelů a ubytovacích zařízení by měly postupně mizet dosud na mnoha místech používané miniaturní lahvičky se šampony či sprchovými gely. Od roku 2030 už by se neměly používat vůbec.

Stejný konec čeká třeba plastové sáčky s kečupy a dalšími omáčkami, používané dnes jak v mnoha restauracích, tak především ve fast foodech, a jednotlivě balené cukry (pouze v plastu) a smetany ke kávě.

Ne pro všechny to bude změna, v řadě hotelů už jsou velká balení právě z ekologických důvodů dostupná dnes. „V Mosaic Housu máme toto vyřešeno od roku 2020 a v MOOo Apartmánech od roku 2015. Všude používáme velká, 400 mililitrová balení ekokosmetiky, která si můžou hosté i koupit,“ uvádí Veronika Pekárková, šéfka prodeje a marketingu společnosti Mosaic House, s tím, že nejsou jediní a hotely je běžně mají upevněné v držáku, aby je hosté neukradli.

Podobně je napřed i hotel Botanique, podle jehož generálního manažera Tomáše Nesvorného jde zároveň i o nejekonomičtější variantu v provozu. „Osobně trávím nejen pracovně více než 80 nocí každý rok na cestách a překvapuje mě, kolik hotelů stále má nesmyslné malé lahvičky v koupelnách. Nejhorší jsou ty hotely, které si myslí, že na tom ušetří, a tak vám dají 20 mililitrů, což mně osobně nestačí ani na jedno sprchování, takže si řeknu o další,“ popisuje své zkušenosti s tím, že množství odpadu, které se tak vytvoří, je naprosto zbytečné.

Přečtěte si také

Konec mikroteňáků?

Vliv bude mít nová legislativa na způsob prodeje v obchodech. Zmizet by měly mikrotenové sáčky, stejně tak i plastem obalená zelenina či ovoce, pokud nejsou zpracované a váží méně než 1,5 kilogramu. Takže například v plastu balené okurky, mrkve či ledové saláty, které jsou k mání v každé větší prodejně.

Obchodní řetězce se zatím ke změnám nechtějí konkrétně vyjadřovat, právě zákaz plastových obalů u ovoce a zeleniny ale na ně bude mít velký dopad. „Nově zakázané materiály samozřejmě bude možné nahradit obaly z jiných materiálů. Nejpodstatnější je v tomto ohledu to, aby obal plnil svou primární funkci a tou je ochrana zboží,“ připomíná Eliška Froschová Stehlíková, mluvčí obchodů Lidl.

Podpořte Reportér sdílením článku