Logo
Šetření potravinami

Česká rodina vyhodí ročně jídlo za 14 tisíc. Tipy, jak snadno omezit plýtvání

Post Image

Česká rodina vyhodí ročně jídlo za 14 tisíc. Tipy, jak snadno omezit plýtvání

Play icon
19 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Až 14 tisíc korun ročně vyhazuje podle některých údajů do koše průměrná česká rodina s dvěma dospělými a dvěma dětmi. Jak je to možné? V Česku se, stejně jako v jiných rozvinutých zemích, plýtvá potravinami. Což nezatěžuje jen rodinné rozpočty, ale také životní prostředí. Proti plýtvání jídlem se snaží více či méně účinně vystupovat spolky, stát i obchodní řetězce. Omezit vyhazování potravin lze i v domácnosti dodržováním jednoduchých pravidel.

Když šéfkuchař a podnikatel Pavel Drdel otevíral před několika lety ve Strakonicích restauraci Sůl a Řepa, měl jasno ve dvou věcech. Vedle vaření z čistě lokálních potravin se zaměřil na to, aby v jeho podniku nepřišla nazmar ani slupka od brambor. Nechtěl, aby se plýtvalo potravinami, které farmáři dodávají do jeho restaurace. A tak když pracuje se zeleninou, snaží se zužitkovat třeba i nať. A pokud snad existuje něco, pro co opravdu v kuchyni využití nemá, například slupky od česneku, nehází je do koše, ale do kompostu.

„Letos jsme použili například i větvičky z chvojí, které v zimě zakrývaly skalku u restaurace. Posloužily jako improvizované špejle pro špízy z hlívy ústřičné,“ říká restauratér Drdel. V Soli a Řepě se používají například řepné slupky v podobě „řepného prachu“, jejž šéfkuchař sype do polévek: většinu zeleniny totiž odebírá v biokvalitě od farmářů, kteří nepoužívají chemické přípravky. Další metodou, jak se vyhnout vyhazování jídla, je, že nespotřebované přebytky zavaří pro období, kdy na polích nic neroste. 

Snaha neplýtvat potravinami a naopak to, jak moc se jimi ve skutečnosti plýtvá, je totiž velké téma, a to nejenom v České republice.

Přečtěte si také

Plýtvající domácnosti

I když se v číslech o plýtvání potravinami skrývají nejasnosti, k čemuž se ještě dostaneme, je jisté, že v Česku se zbytečně vyhazuje jídla opravdu hodně.

Podle posledních dostupných dat Eurostatu z roku 2020 srovnávajících data z celé Evropské unie zodpovídají české domácnosti ročně za zhruba 743 tun potravinového odpadu v zemi, a to z celkových 972 tisíc tun. V rámci zpracování a výroby se pak vyplýtvá 100 tisíc tun, v obchodních řetězcích 64 tisíc tun, v restauracích 38 tisíc tun a v primární výrobě 27 tisíc tun.

Podpořte Reportér sdílením článku