Logo
Ekologický úklid

Návrat octa. Úklid bez zbytečné chemie je populární, na co si dát pozor?

Post Image

Návrat octa. Úklid bez zbytečné chemie je populární, na co si dát pozor?

Play icon
17 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Češi při úklidu stále častěji sahají po šetrných čisticích prostředcích, aby se vyhnuli zbytečné chemii. Chtějí šetřit životní prostředí a chránit svoje zdraví.

Plné police navoněných saponátů slibujících zaručenou čistotu se dřív zdály jako vymoženost. V posledních letech se trend otočil a v mnoha domácnostech všemožné lahvičky nahradily suroviny jako ocet, soda nebo kyselina citronová.

Výsledek úklidu s těmito ingrediencemi je srovnatelný s použitím konvenčních přípravků a přitom není zatěžováno životní prostředí. Kdo zkusil vyčistit ucpaný odtok umyvadla pomocí sody a octa, ví, o čem je řeč. Vzniklá bílá sopka vyčistí trubky stejně dobře jako agresivní přípravky a chemická reakce, při které vzniká oxid uhličitý, nadchne pro úklid i děti. A podobných receptů na šetrnější úklid je plný internet.  

Podle Petry Chuchrové z firmy Tierra Verde, která v Česku vyrábí ekologickou drogerii, patří ty nejjednodušší ingredience jako soda, kyselina citronová či perkarbonát sodný, ze kterého lze vyrobit domácí prací prostředek, k těm nejžádanějším. „Mají totiž překvapivě široké využití. Jen vyzkoušet všechny tipy z našeho letáku k sodě bicarboně je zábava na několik měsíců,“ říká. 

Přečtěte si také

Nový byznys

S tipy na ekologický úklid prorazila na sociálních sítích influencerka Kateřina Brožová. Na svém profilu Úklid pro klid, který sleduje téměř 400 tisíc lidí, radí, jak si doma udržet pořádek, a přidává k tomu návody, jak vyrobit ekologicky šetrné přípravky jako třeba tablety do myčky nebo jak bez zbytečné chemie vyprat prádlo. K obsahu postupně přidala řadu vlastních produktů, které prodává ve svém e-shopu, prorazila s nimi ale i do sítě drogerií dm. 

Za úspěchem svého profilu vidí zejména to, že lidé chtějí uklízet šetrně a zároveň jednoduše. „Zjišťují, že ekologický úklid není složitý a že k němu nepotřebují desítky prostředků, ale stačí jim čtyři,“ vysvětluje. 

Podpořte Reportér sdílením článku