Logo

Postel, záchod, jídelní stůl. Místa, kam mobil ani tablet nepatří

28. května 2024

foto: Jan Vaca

Jak dětem vysvětlit, že jim přehnané využívání mobilu, tabletu a dalších elektronických zařízení škodí? Právě touto problematikou se už několik let zabývá Diana Burdová, zakladatelka organizace Linkin Sphere. Začala s tím už během studií na střední škole, nyní radí i rodičům, co dělat, pokud jejich potomek technologie používá moc nebo je na nich přímo závislý.

Byl jsem na jedné vaší přednášce ve škole a na ní jste říkala, že jste se sama v minulosti potýkala s digitální závislostí. Kdy to bylo?

Začalo to v období covidu, což tomu velmi napomohlo. Byla jsem celé dny zavřená doma a u obrazovky trávila čas kvůli práci i zábavě. Po nějaké době jsem na sobě pozorovala negativní následky digitálního nadužívání jako zhoršení spánku, bolest zad, omezení sociálních kontaktů a nesoustředěnost. Nakonec se mi ale podařilo zpestřit svůj každodenní život a snížit čas strávený online.

Jaká je hranice mezi nadužíváním technologií a digitální závislostí?

To je hodně individuální. Každému člověku škodí různé věci v různé míře. Obecně nelze říct, že pokud někdo sedí u počítače osm hodin denně, je závislý. Je potřeba sledovat, jak velký negativní dopad má používání technologií na život jedince. Závislý člověk už ztrácí nad užíváním „drogy“ kontrolu a pokračuje v tom i přes různé komplikace, které mu toto chování v jeho životě způsobuje.

Jak je to ale v případě dětí, jejichž rodiče školíte, na co si dát pozor? Dospělý si asi dovede říct, že už je na něčem závislý, jak to ale má poznat dítě?

To je hlavně na rodičích, kteří by měli pozorovat, jaký má jejich potomek k technologiím vztah a zda se u něj neprojevují příznaky digitální závislosti, jako jsou například ztráta zájmu o jiné činnosti, zanedbávání spánku, zanedbávání vztahů s rodinou a přáteli, zvyšování tolerance nebo abstinenční příznaky. Pokud se dítě někdy vzteká, když mu vyprší časový limit, ještě to nemusí znamenat problém. Je potřeba sledovat více faktorů v delším časovém horizontu. Pokud si rodič není jistý, mohu doporučit online poradnu adiktologie, kde najde test, který lze s dítětem projít a zjistit, jak na tom je. Na stránce najde také kontakt na vhodnou odbornou pomoc.

Existují nějaká čísla, kolik dětí už je skutečně závislých na technologiích?

Z různých výzkumů vyplývá, že výskyt závislosti na technologiích – někdy se mluví o problémovém užívání – je poměrně nízký. Obvykle jde o jednotky procent, záleží na kvalitě výzkumu a na typu digitální aktivity, zda jde o sledování sociálních sítí, pornografie, nebo hraní videoher a podobně. S nějakou mírou rizika závislosti se potýká zhruba 20 procent dětí a dospívajících v České republice. Mnohem častěji se ale setkáme právě s digitálním nadužíváním, které nám také může škodit.

Přečtěte si také

Jsou nějaká doporučení, kolik času by děti měly maximálně před tabletem nebo s mobilem trávit?

Ano, doporučení máme od Světové zdravotnické organizace. Podle něj by dítě do dvou let věku nemělo před obrazovkou sedět vůbec a do čtyř let by pak tato aktivita neměla přesáhnout jednu hodinu denně. Pro starší děti už žádné oficiální doporučení nemáme. Obecně ale není tolik podstatné, kolik času dítě na technologiích tráví, jako spíše to, na úkor jakých činností se tak děje. Soustředit bychom se proto měli na to, zda má dítě dostatek spánku, fyzické aktivity, kvalitně stráveného času s rodinou, přáteli apod.

Podpořte Reportér sdílením článku