Chceme, aby giganti jako IKEA tlačili na politiky, že staré lesy potřebují ochranu

23. května 2024

foto: Greenpeace - Barbora Sommers

Starý les je takový, který žije minimálně 120 let, a to jen s minimem nebo úplně bez zásahu lidské ruky. K tomu má původní skladbu druhů, sám se obnovuje a plní důležité ekosystémové funkce. „V Evropě jsou takových lesů jen tři procenta. Je nejvyšší čas je začít chránit,“ říká Jan Freidinger z organizace Greenpeace. Ta nedávno „načapala“ švédský řetězec IKEA, že dřevo ze starých lesů používá k výrobě nábytku.

Před několika týdny jste upozornili, že nábytkářská společnost IKEA spolupracuje s dodavateli, kteří využívají dřevo ze starých rumunských lesů. Kam se kampaň od té doby posunula? Jednáte se zástupci IKEA?

Kampaň stále pokračuje, na jejím základě se začalo vyjednávat s centrálou IKEA ve Švédsku. Nechci předbíhat, ale myslím, že se blíží možnost nějaké dohody a toho, že IKEA uzná důležitost ochrany starých lesů. Oni samozřejmě mají pravdu v tom, že neudělali nic nelegálního. Ale je to součást většího problému.

Jakého?

Starých lesů je v Evropě málo, jen zhruba tři procenta. Některé jsou u nás, v Rumunsku, mnohé ve Skandinávii. A velká část jich není zmapována. Celá Evropa se zavázala, že je bude chránit. Takže sice panuje politická shoda, ale my se obáváme toho, že než k tomu dojde, mohou se ty lesy zničit.

Což se, předpokládám, průběžně děje.

Jen v Rumunsku se za posledních dvacet let zmenšila plocha starých lesů o polovinu. Kolegové z naší pobočky ve střední a východní Evropě dlouho staré lesy mapovali a ukázalo se, že velká část končí u dodavatelů IkEA. Proto ten apel, aby se firma napříč řetězcem zaručila, že nebude vyrábět nábytek ze dřeva ze starých lesů. Ale je důležité, aby i další společnosti pomohly tlačit na politiky, aby ty sliby, které dali, dodrželi.

Říkáte, že chcete být „spojenci“ IKEA, ale jdete na to poměrně zostra, nemyslíte?

Ano, možná to tak na první pohled vypadá, ale není to kampaň zaměřená konkrétně na tuto firmu. Jednoduše chceme, aby vylepšila svou udržitelnou politiku. A zároveň spolu s námi vytvářela tlak na politiky. Podobně to bylo u zákona na obnovu přírody, kdy sto velkých firem spolu s environmentálními organizacemi tlačilo na jeho prosazení. A IKEA byla mezi nimi. Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě prezentuje jako jedna z nejzelenějších firem na světě, vyhodnotili jsme, že by byl pokrok, kdyby řekla, že takové dřevo přestane brát.

Přesto z toho ty další velké firmy typu Asko vycházejí lépe, když nebyly v kampani zmíněny, nezdá se vám?

Částečně je to pravda. Přímý link na společnost IKEA tam prokazatelně byl. Zároveň je to silný signál pro ostatní. V první fázi kampaně Detox, kdy jsme řešili nebezpečné chemikálie v textilním průmyslu, jsme také cílili na velké značky. Nike, Adidas a Puma se pak zavázaly, že se zbaví nebezpečných látek, a díky tomu se to pak rozšířilo třeba do fast fashion. Je tedy důležité, že giganty typu IKEA mohou přinést v té hře změnu.

IKEA argumentuje tím, že dřevo má certifikaci FSC (Forest Stewardship Council), která garantuje „ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů“.

Jedna věc je legalita a z tohoto úhlu k porušení nedochází, na druhou stranu je evidentní, že kvůli nábytku se kácí cenné staré lesy. Chceme, aby to skončilo a i pro IKEA byla situace jednodušší a přehlednější. FSC má pro každou zemi své národní standardy, my v Česku jej vnímáme jako velmi kvalitní a dobrý certifikát. V jiných zemích to ale platit nemusí. Navíc jádro problému je, že starý cenný les nemá být obhospodařován, ale nechán přírodě. Takže i když v něm hospodaříte v rámci standardu, dochází k devastaci a není to udržitelné.

Přečtěte si také

Lapači uhlíku

Proč je tak důležité staré lesy chránit?

Evropa se zavázala, že bude chránit 30 procent svého území a 10 přísně. A právě staré lesy jsou výbornými kandidáty, aby se do toho přísného režimu dostaly. Měly by se nechat přírodě, nemělo by se do nich zasahovat. Jsou třeba velmi důležité z pohledu schopnosti ukládat uhlík. Oproti mladším lesům mají větší pokryv listů, celý ten ekosystém ukládá uhlíku více než v případě mladých lesů, na to jsou studie. Zároveň počasí je důkazem toho, že zažíváme stále citelnější změny klimatu, a právě staré lesy mohou v boji s klimatickou změnou pomáhat. Jsou prospěšné i z pohledu biodiverzity, najdeme v nich různé živočichy, rostliny, houby a lišejníky. Bohužel od politického závazku je k ochraně poměrně dlouhá cesta. Evropa by proto měla rychle svůj domácí úkol dodělat, aby byl cíl do roku 2030 splněn.

Podpořte Reportér sdílením článku